Praksa in teorija

Vam delodajalec ne plačuje prispevkov? To se lahko spremeni

T.L./STA
8. 4. 2017, 12.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zpiz podpira zakonsko spremembo, ki bi zagotovila večjo pravno varnost zaposlenih v rednem delovnem razmerju v zvezi z obračunom in plačilom prispevkov za socialno varnost.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pokojninski zavod bo v prvi polovici letošnjega leta na ministrstvi za delo in za finance naslovil pobudo za zakonsko spremembo, ki bi zagotovila večjo pravno varnost zaposlenih v rednem delovnem razmerju v zvezi z obračunom in plačilom prispevkov za socialno varnost, so napovedali na zavodu.

V praksi se dogaja, da delavci ne glede na to, da jim razkritje podatkov o obračunu in plačilu prispevkov omogoča finančna uprava (Furs), niso seznanjeni s tem, da jim delodajalec ne obračunava oz. ne plačuje prispevkov, so opozorili v Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz).

V pokojninsko dobo, ne glede na izterjavo plačila prispevkov

Napovedali so predlog za zakonodajno spremembo v primerih, ko obračun davčnega odtegljaja ne bi bil predložen v roku za izplačilo plač, ki je po predpisih o delovnih razmerjih do 18. dne tekočega meseca za pretekli koledarski mesec. Tak obračun bi po napovedanem predlogu predizpolnil Furs.

Ta bi v omenjenem obračunu odmeril prispevke za socialno varnost od najnižje predpisane osnove za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. S takim načinom obračunavanja in plačevanja prispevkov bi delavci v delovnem razmerju imeli obdobja, ko so delo dejansko opravljali, tudi šteta v pokojninsko dobo ne glede na uspeh ukrepov za izterjavo plačila prispevkov.

Popolnost podatkov matične evidence zavarovancev o osnovah oziroma plačah ter obdobjih zavarovanja je bila sicer konec leta 2016 96,3 odstotna, so še pojasnili na Zpizu.