Sistematični nadzor

Spet se nam obetajo kolone na mejah

M.K./STA
28. 3. 2017, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Bd 7. aprila bo treba izvajati sistematični nadzor vseh potnikov na zunanjih mejah EU. Ukrep se uvaja kot odziv na teroristične napade v Evropi.

Dolenjski list
V času poletne turistične sezone bo policija stalno spremljala tokove potnikov in pravočasno obveščala o zastojih na mejnih prehodih.

Slovenija bo ta nadzor izvajala, o izjemah za zdaj ne razmišlja, je danes v Bruslju povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga.

Ob tem je državni sekretar izpostavil pričakovanje, da bo Hrvaška čim prej vstopila v schengenski informacijski sistem. Pomen tega po njegovih besedah v neformalnih pogovorih izpostavlja tudi hrvaška stran.

Na južni, zeleni meji pa beležijo 142-odstotno povečanje nezakonitih migracij, predvsem na območju policijske uprave Koper in Novo mesto. Ti prebežniki večinoma prihajajo iz Hrvaške in tja jih tudi vračajo, je povedal Špenga.

Voditelji članic unije so decembra v sklepih izpostavili, da je treba pri izvajanju sistematičnega nadzora vseh potnikov na zunanjih mejah EU upoštevati specifični položaj nekaterih članic unije.

Poleg krepitve nadzora na zunanji meji nekatere članice, med njimi Avstrija, še vedno vztrajajo pri nadzoru na notranji meji. Veljaven začasni nadzor na meji med Avstrijo in Slovenijo se izteče sredi maja.

Ob tem je Špenga izpostavil, da Avstrija zagotavlja, da bo med prihajajočimi prazniki omogočila lažji prehod na Karavankah. Za zmanjšanje zastojev naj bi uvedli tretji pas, je pojasnil državni sekretar.

Bobo
V praksi bo izvajanje sistematičnega nadzora pomenilo, da bodo policisti preverili potovalne dokumente vseh potnikov v podatkovnih bazah.

Kolone bo policija skušala blažiti

Vsem, ki bodo potovali prek zunanjih meja, policija svetuje, da se ustrezno pripravijo na prečkanje meje in predhodno preverijo, ali imajo veljavne potovalne dokumente. V času poletne turistične sezone pa bodo stalno spremljali tokove potnikov in pravočasno obveščali o zastojih na mejnih prehodih ter potnike preusmerjali na druge manj obremenjene prehode.

Sistematični nadzor vseh potnikov prinaša več dela tudi slovenski policiji. Robert More s sektorja mejne policije pravi, da izjeme pri nadzoru niso predvidene, tudi v času turistične sezone ne, se bodo pa trudili z različnimi ukrepi vplivati na to, da bi ublažili kolone na mejnih prehodih.

Kot je pojasnil More, sistematičen nadzor vseh potnikov, ki prestopajo zunanjo mejo EU, določa uredba, ki je bila v uradnem listu EU objavljena 18. marca. V praksi bo njeno izvajanje pomenilo, da bodo policisti preverili potovalne dokumente vseh potnikov v podatkovnih bazah, ki so na voljo, torej v schengenskem informacijskem sistemu, Interpolovih bazah podatkov in nacionalnih bazah podatkov.

Trenutno se v skladu z zakonikom o schengenskih mejah ta nadzor sistematično izvaja le za državljane tretjih držav, po novem bodo dokumente preverili tudi pri državljanih EU in njihovih družinskih članih. "Vsak bo deležen te preveritve v podatkovnih bazah in v kolikor bo s potovalnimi dokumenti vse v redu, bo nadaljeval pot," je dejal More in dodal, da v tem primeru tak postopek pri državljanih EU traja nekaj sekund.

V letošnjem letu sicer policija beleži povečanje ilegalnih prehodov na zunanji meji, predvsem za območjih policijskih uprav Novo mesto in Koper, deloma tudi ostalih policijskih uprav. Po navedbah Moreta so letos zabeležili okoli 140 primerov, in sicer predvsem državljanov Afganistana, Kosova, Albanije in Alžirije.