Pristojni pojasnjujejo

Maček je pet dni trpel ob avtocesti! Bi mu lahko pomagali?

G.G.
28. 3. 2017, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Minulo sredo je voznica ob robu avtoceste v bližini cestinske postaje Dob pri Ivančni Gorici opazila mačko, ki se je komaj premikala.

Facebook / Mačja hiša
Nesrečni muc je bil pod ograjo avtoceste, hudo poškodovan, glavo je lahko še dvignil, premikati pa se ni mogel, saj je imel zlomljeno hrbtenico.

Voznica je v četrtek obvestila pristojno zavetišče, pa tudi Dars in center za obveščanje. Vodja zavetišča Meli center Repče Dušan Hajdinjak nam je povedal, da je njihova oskrbnica, ki je bila v času klica na terenu, poklicala na cestninsko postajo Dob. Dežurni na cestninski postaji je pregledal lokacijo, kjer naj bi se nahajal muc, a ga ni našel.

V ponedeljek zjutraj je zgoraj omenjena voznica spet opazila mačka pod avtocestno ograjo in tokrat obvestila Mačjo hišo. Skupaj so se odpravili na teren, voznica pa je v spremstvu policije vendarle našla težko poškodovanega muca. “Zaradi ugotovljenega zloma hrbtenice je bil prijazni muc žal evtanaziran,” so zapisali na facebook strani Mačje hiše, od koder so nam sporočili, da so bili vsi pretreseni zaradi trpljenja nesrečnega muca, ki je bil najverjetneje povožen.

Če je poškodovana žival na avtocesti, najprej pokličite Dars

Žival je nedvomno trpela, kaj pa bi lahko storili pristojni, posamezniki in vozniki, ki so morebiti opazili mačka. Ker je v primerih, ko je žival poškodovana na avtocesti, težko locirati in dostopati do kraja, Hajdinjak svetuje, da “občani najprej kličejo preko 112 na Dars. Na Darsu nemudoma pošljejo na kraj svojega zaposlenega, ki ima tudi primerno vozilo in opremo za zavarovanje kraja povoza živali.” Dars nato obvesti pristojno zavetišče. “Tako se lahko vsak tak primer reši varno in za dobrobit živali. Sami pa tudi tako delujemo in do navedenega primera ni bilo težav,” pravi Hajdinjak in dodaja, da jim žal zaradi trpljenja muca, so pa v danem primeru storili vse, kar so lahko.