Dan gozdov

Po lubadarjevem masakru

iv/Dolenjski list
23. 3. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ni le čas za premislek o odnosu do gozda in narave ter s tem do lastnega obstoja, ampak je tudi dan za akcijo, so razmišljali na Dolenjskem.

Igor Vidmar
Odziv posameznikov in organizacij na akcijo je bil dober.

Ta misel se je utrnila v novomeški območni enoti zavoda za gozdove, kjer so se odločili priskočiti na pomoč lastniku zasebnega gozda v delu novomeškega mestnega gozda Portoval nasproti nekdanjega Novoteksa.

Lubadar na delu

Tam je v zadnjih letih zaradi škode, ki jo je povzročil smrekov lubadar, nastala poldrugi hektar velika ogolela površina, ki sta jo že začeli zaraščati predvsem praprot in nezaželena invazivna tujerodna drevesna vrsta pozna čremsa (Prunus serotina).

Akcije ne bi mogli izpeljati ob bolj primernem času, kot je bil nedavni mednarodni dan gozdov (21. marec). Tedaj so se dela lotili tudi s pomočjo pridnih prostovoljcev in lastniku pomagali pogozditi ogoleli del Portovala, ki je zaradi poudarjenih ekoloških in socialnih funkcij z odlokom MONM razglašen za gozd s posebnim namenom.

Sodelovali so posamezniki in predstavniki taborniške organizacije, kmetijske šole Grm, akcijskega društva Malina, zavoda za varstvo narave, DRPD, občine, lovci, krajani Irče vasi in Gozdno gospodarstvo Novo mesto.

Dober odziv povabljenih

K sodelovanju so povabili številne novomeške ustanove in organizacije, kar je pomenilo, da je bilo delo hitro opravljeno. Že nekaj dni prej so društva, klube in ostale obvestili, da bo delo v gozdu potekalo med 10. in 18. uro, da se slučajno ne bi kdo izgubil, pa so organizirali še dva vodena dostopa. Ker je bilo nemogoče zagotoviti dovolj orodja za vse sodelujoče, so udeleženci s seboj prinesli tudi ustrezno orodje za kopanje jamic (krampica, rovnica, motika).

Na pomoč so jim že dopoldne priskočili tako posamezniki kot predstavniki novomeške taborniške organizacije, kmetijske šole Grm, akcijskega društva Malina, zavoda za varstvo narave, DRPD, novomeške občine, lovci, krajani Irče vasi in Gozdno gospodarstvo Novo mesto, ki je poskrbelo, da je vsaka sadika dobila količek za oporo.

Posadili so 1500 sadik oziroma puljenk bukve, gabra, jelke in javorja. Popoldne so se jim pridružili tudi atleti in drugi športniki, ki v Portovalu opravijo precej ur svoje vadbe in imajo od tega gozda posredno še največjo korist.

V gozdu Portoval je zaradi lubadarja nastala poldrugi hektar velika ogolela površina, ki sta jo začeli zaraščati praprot in tuja invazivna rastlina.

Zahtevno delo

»Obseg del, potrebnih za sanacijo tako velike površine, je za lastnika zahtevno opravilo. Zaradi interesa vseh nas, ki se zavedamo izrednega pomena mestnih gozdov in smo prebivalci Novega mesta kot sprehajalci, rekreativci in/ali drugi uporabniki splošno koristnih funkcij teh gozdov, je prav, da lastniku priskočimo na pomoč in izvedemo delovno akcijo, s katero bomo omogočili trajen razvoj gozda v korist vseh,« je odločitev za pomoč pri pogozdovanju ob mednarodnem dnevu gozdov pojasnil Marjan Grah z novomeške enote zavoda za gozdove.