Beg

V Slovenijo prišla dva, deportirali bodo tri

B.K.
21. 3. 2017, 16.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Slovenijo je konec leta 2015 prišel begunski par iz Sirije – 27-letna Carol Korba in njen 34-letni mož Hany Adil. V sredo jima po letu in pol bivanja v Sloveniji grozi deportacija. A odšla ne bosta sama, deportiran bo tudi njun dobro leto star sin, ki je bil medtem rojen v Sloveniji.

Reuters
Fotografija je simbolična.

V sredo ob 7. uri bi morala slovenska policija tričlansko begunsko družino predati hrvaškim kolegom. Dublinska uredba namreč pravi, da morajo begunci za azil zaprositi v prvi državi Evropske unije, v katero so vstopili. Za mlad par je bila to Hrvaška, kamor sta prišla s turistično vizo. Carol je bila namreč noseča in pot preko morja bi bila zanjo predraga, zato sta prodala, kar sta imela in leta 2015 iz domače Hame priletela na Hrvaško.

Od tam sta se želela odpraviti v Nemčijo, kjer živi njen brat, a so ju v Sloveniji ustavili in od takrat dalje sta ostala tukaj, v azilnem domu v Ljubljani.

Rojstvo sina

Usodo mlade sirske družine bomo v sredo na terenu spremljali tudi na portalu Svet24.si.

Med tem se jima je rodil sin, kar je Carol pahnilo v poporodno depresijo – sama pravi, da ne more spati, da jo je nenehno strah in, da ne more nehati razmišljati o njihovi situaciji. Njeno psihično zdravje je negativno ocenil tudi psihiater, ki je ocenil, da je Carol nezmožna za potovanje, na stran mlade sirske družine se je postavili tudi varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer.

Nič od tega družini ne pomaga, zato bodo v sredo deportirani na Hrvaško. Kam točno bodo namestili mlad par z enoletnim dojenčkom ne ve še nihče.

Je pa v torek ustavno sodišče razveljavilo odločbo v podobnem primeru, ko bivanja v Sloveniji niso hoteli podaljšati romski družini iz Kosova. V postopku notranje ministrstvo ni upoštevalo osebnih okoliščin, kar je po razsodbi Ustavnega sodišča protiustavno.

Osebne okoliščine omenjene sirske družine prav tako niso bile vzete v zakup. Carol je sedaj mamica, Hany pa govori slovensko, prav tako si je že našel službo. Jasna je tudi razsodba Evropskega sodišča za človekove pravice, po kateri so države po dolgotrajnem bivanju tujcev dolžne njihov status legalizirati.