Tekmovanje

Na Dolenjskem zmagal primorski kruh

lm/Dolenjski list
18. 3. 2017, 19.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Da bi v naših kuhinjah večkrat dišalo po kruhu, se trudi Društvo podeželskih žena Škocjan, ki je v Metelkovem domu pripravilo ocenjevanje različnih vrst kruha in razstavo.

Lidija Markelj
Lanskoletni zmagovalec je tokrat zasedel drugo in tretje mesto

Kot pravi nova predsednica društva Simona Globevnik, je bil odziv tudi tokrat dober, saj so v oceno prejeli kar 69 izdelkov, ki so jih spekle gospodinje iz Škocjana in sosednjih občin, a tudi od bolj daleč – iz ljubljanskega in primorskega konca, kamor so šla celo prva mesta.

Lidija Markelj
Zmagovalka Ida Mermolja s primorskim kruhom z olivami

Komisija zadovoljna

Kruh je bil zelo dober, kar je potrdil predsednik strokovne komisije Blaž Košak (v komisiji sta sodelovala še Janez Turk in Milka Debeljak). Kar 50 vzorcev je bilo zlatih, 16 srebrnih in trije bronasti. Najboljši kruh z vsemi 80 točkami je spekla Ida Mermolja iz Primorske, in sicer primorskega z olivami.

Povedala je, da kruh na ocenjevanje v Škocjan pošilja že od leta 2013, in to kar po hitri pošti, saj Primorska ni tako blizu, da bi ga vozila. Letos, ko je zmagala, se je na zaključno prireditev s podelitvijo priznanj pripeljala. Za praznični kruh je Ida prejela bronasto priznanje. Kruh rada peče in pridobila je celo certifikat za izdelavo kruha na star način. Vedno uporablja kvas. Kot pravi, bo čez mesec dni svoj kruh spet poslala v oceno na državno tekmovanje v Belo Cerkev in morda bo uspeh ponovila.

Lidija Markelj
Prejemniki zlatih priznanj z županom in strokovno komisijo

Pečejo tudi moški

Kruha pa še zdaleč ne znajo peči le ženske. Drugo in tretje mesto je pripadlo lanskemu zmagovalcu Jožetu Senegačniku iz Škofljice za pšenični kruh s kislim nastavkom in pšenični kruh s semeni iz krušne peči. Jože vedno uporablja lokalno pridelano žito, ki ga kupi od bližnjih kmetov, nato pa ga sam sproti melje. Najraje uporablja kisli nastavek, saj meni, da je testo z njim boljše.

Lidija Markelj
Lepo pripravljena razstava kruha. Med hlebci pa zvončki …

Podpora občine

Na prireditvi, ki jo je prijetno povezovala Renata Dulc, sta zbrane nagovorila tudi župan Jože Kapler in ravnateljica OŠ Frana Metelka Škocjan Irena Čengija Peterlin. Oba sta čestitala sodelujočim in vsem zaželela, da bi tradicijo peke kruha ohranjali še naprej. (lm, Dolenjski list)