Ustrelil proti policistu

Streljanje ga ni motilo, naslednji teden dan D za obtoženega

Gabrijel Toplak
10. 3. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policisti so prejeli anonimno prijavo o posedovanju konoplje in orožja, zdaj pa mu sodijo tudi zaradi preprečitve uradnega dejanja policistom.

Gabrijel Toplak
Siniša Frank v spremstvu varnostnikov na sojenju.

Kaj natančno se je dogajalo 22. julija pred dvema letoma v Zgornjih Poljčanah, ko so policisti nekaj minut pred 6. uro zjutraj potrkali na vrata stanovanjske hiše 32-letnega Siniše Franka in imeli v rokah odredbo sodišča za hišno preiskavo, bo naslednji četrtek ugotavljalo mariborsko sodišče. To je na včerajšnjem sojenju sporočila predsednica senata Danila Dobčnik Šošterič.

Siniša Frank, ki obžaluje dejanje in ves čas sojenja trdi, da je dneve preživljal ob pivu in marihuani, ima na roki tetoviran napis »Kolji škife«.

Do največ 20 let zapora

Tožilstvo Franku očita, da je izvlekel zračno pištolo, na las podobno pravemu strelnemu orožju, ustrelil proti policistu in ga zgrešil. V posebej prirejenem prostoru za gojenje konoplje pa so policisti našli tudi 23 sadik in 400 gramov posušenih vršičkov marihuane. Imel je tudi dve elektronski tehtnici in nekaj sintetične droge, obenem pa so mu zasegli več kosov kratkocevnega orožja (pištole in revolverje), puško z daljnogledom in večjo količino nabojev različnih kalibrov, bokser, električni paralizator in samostrel. Zaradi nelegalnega posedovanja orožja mu grozi do pet let zapora, zaradi prepovedane droge do deset let, za streljanje proti policistu, s čimer je poskusil preprečiti uradno dejanje, pa je predpisana kazen od enega do petih let.

Obtoženi je bil že dlje časa pod drobnogledom policistov zaradi suma, da se ukvarja s prepovedano drogo in tudi nedovoljeno poseduje strelno orožje.

Sosed ni videl in slišal ničesar

Pred sodni senat je na predlog obrambe obtoženega, ki ga zastopa odvetnik Rok Keršič, stopil Roman Štraus, ki ima kmetijo približno 50 metrov od obtoženčevega doma. »Nisem imel stikov ne z njim niti z njegovim očimom. Še z materjo sva redko spregovorila. Imam kmetijo in sem že od 5. ure zjutraj v hlevu. Popoldne in do večera pa delam na zemlji,« je pojasnil Štraus in priznal, da je vedel za Frankovo streljanje v tarčo, saj ga je ta tudi vprašal, ali ga moti njegovo početje. »Odgovoril sem mu, da nimam nič proti. Sicer pa tudi nisem vedel, kaj počne, in nikoli niti videl njegovega orožja,« je dejal in na Keršičevo vprašanje, ali je kdaj v bližini njegove hiše zaznal kakšen nenavaden vonj, odgovoril, da ni bilo nobenih vonjav.

Še enkrat zaslišanje policista

Okrožna državna tožilka Mateja Artenjak je sodišču predlagala modifikacijo obtožnice v nekaj točkah, Keršič pa je zahteval ponovni ogled lokacije, kjer bi sodišče med drugim lahko ugotovilo, ali sta policista lahko kaj slišala in zavohala, ter tudi, ali se je lahko glede na velikost garaže tam res zbirala mladina. Sodišče je predlog zavrnilo in med drugim na zaslišanje spet povabilo policista, ki je opravil hišno preiskavo.