Evropska unija

Poljska bo zaradi Tuska blokirala sklepe vrha EU

STA/B.K.
9. 3. 2017, 22.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Poljska zaradi podaljšanja mandata predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku kljub njenemu nasprotovanju ne bo podprla sklepov vrha EU, je danes v Bruslju povedala poljska premierka Beata Szydlo. "Moje stališče je zelo jasno. Ne bom sprejela sklepov vrha, tako da vrh ne bo veljaven," je dejala.

Profimedia
Poljska premierka Beata Szydlo

Vnovično imenovanje Poljaka Donalda Tuska na položaj predsednika Evropskega sveta je po besedah predsednice poljske vlade "zelo nevaren presedan".

Poljska je podaljšanju Tuskovega mandata nasprotovala zaradi dolgoletnega spora med Tuskom in najvplivnejšim poljskim politikom Jaroslawom Kaczynskim, vodjo vodilne, desne stranke Zakon in pravičnost.

Kaczynski in Tusk nista le dolgoletna politična tekmeca, temveč prvi goji osebno zamero do rojaka, ki mu očita moralno odgovornost za smrt brata dvojčka v letalski nesreči leta 2010.

Ker Poljska ne bo podprla sklepov vrha, ki jih je treba sprejeti s soglasjem, bodo tokratne smernice voditeljev objavljene v obliki sporočila malteškega predsedstva.

Sklepi naj bi se nanašali na gospodarske teme, migracije, varnostno in obrambno politiko, Zahodni Balkan, projekt evropskega javnega tožilstva in podaljšanje Tuskovega mandata.

Poljska premierka sicer poljsko stališče utemeljuje z očitkom, da Tusk kot predsednik evropske institucije ni bil nepristranski, temveč se je vpletal v poljsko politiko in postavljal na stran opozicije.