Prisluškovalna afera

Vohuni Cie vdirajo v našo zasebnost

Matej Klarič
9. 3. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nova razkritja Wikileaksa kažejo, da je Cia razvila opremo, ki lahko ugrabi naše mobilnike in jih spremeni v prisluškovalne naprave.

Reuters
Gre za še večje število dokumentov, kot so jih razkrili v do zdaj najodmevnejšem primeru, povezanim z Edwardom Snowdnom.

Spletna stran Wikileaks je znova poskrbela za odmevno zgodbo, ki razkriva umazane podrobnosti delovanja ameriških vohunskih služb.

Neustavno prisluškovanje

Za nadzor komunikacije svojih državljanov vsi državni organi v ZDA torej potrebujejo nalog sodišč. Ker v primeru množičnega prisluškovanja o tem ne moremo govoriti, gre za nezakonito in neustavno nadzorovanje državljanov ne samo v ZDA, ampak tudi v Sloveniji.

Objavili so namreč več kot 8700 dokumentov, pridobljenih s strežnika Cie, ki kažejo, kako ameriški vohuni vdirajo v računalnike, pametne telefone, televizije in jih uporabljajo za nadzor. Na Wikileaksu pravijo, da so informacije dobili iz visoko zavarovane mreže znotraj centra za računalniške obveščevalne dejavnosti na sedežu Cie v Langleyju v Virginiji.

Cia je pri razvijanju sistemov sodelovala tudi z obveščevalnimi službami drugih držav, med drugim z britansko obveščevalno službo MI5, doma pa z Agencijo za nacionalno varnost (NSA). Za potrebe prisluškovanja so uporabljali tudi svoj frankfurtski konzulat. Svojim hekerjem so podelili diplomatske potne liste in zaščito ameriških oblasti.

Odkrivali pomanjkljivosti

Hekerji Cie so bili zadolženi za odkrivanje pomanjkljivosti v zaščiti proizvodov podjetij. Med drugim so odkrili pomanjkljivosti v Applu, Samsungu, Googlu, vendar tega tem podjetjem niso povedali, da so lahko v miru vohunili naprej. Za te namene so razvili sistem, ki ga ne prepozna noben antivirusni program.

Varen ni skoraj nihče

Z njim pa lahko vdirajo celo v avtomobilske sisteme in televizorje, ki lahko, čeprav so izklopljeni, snemajo zvok. Prek pametnih telefonov pridobijo tudi posameznikovo lokacijo, vso njegovo tekstovno in ustno komunikacijo, vklopijo pa lahko tudi kamero in mikrofon. Pred vohuni niso varne niti priljubljene aplikacije, kot so whatsapp, signal in podobne, saj so podatki prestreženi, še preden jih aplikacija lahko šifrira.

Reuters
Assange je napovedal tudi nova odkritja, povezana s primerom.

Namen tokratnega razkritja je želja po javni razpravi o tovrstnem početju in prevelikih pooblastilih Cie. Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange je ob tem želel imeti tiskovno konferenco, vendar so jo morali preložiti zaradi načrtnega motenja signala.