Poskus uboja

Vikend zapor za mamo treh mladoletnih otrok

mr
9. 3. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Šemsa Đulić, obtožena poskusa uboja Milorada Mitrovića, je priznala krivdo. Sodišče je 36-letno mamo treh mladoletnih otrok obsodilo na slaba tri leta vikend zapora.

Mare Vavpotič
Obtožena Šemsa Đulić: »Živim v strahu, da bo Mitrović poškodoval moje otroke.«

Đulićevi je sicer tožilka za priznanje očitkov ponudila tri leta zapora, kar je obtožena v solzah sprejela, ljubljanska okrožna sodnica Špela Koleta pa je 36-letnici naposled prisodila en mesec manj, torej dve leti in 11 mesecev, pa še ta se bo izvršil v obliki vikend zapora. Sodba sicer še ni pravnomočna.

Incident se je pripetil 14. novembra lani na Podpeški cesti na Brezovici pri Ljubljani, v stanovanju obtoženke in njenega moža Mirsada Đulića oziroma njune družine. Po navedbah iz obtožnice je Đulićeva iz sobe prinesla kuhinjski nož z dolžino rezila 14 centimetrov in z njim v predsobi Milorada Mitrovića med vpitjem »ubit ču vas oboje dvojicu« zabodla v levo stran trebuha ter mu povzročila tri centimetre dolgo vbodno in vrezno rano, mu prerezala trebušno steno ter poškodovala pečo v trebuhu. Dejanje pa je ostalo le pri poskusu, ker je 36-letnica zgrešila vitalne organe, takoj po napadu ji je mož nož vzel in poškodovanega so še pravočasno zdravniško oskrbeli. Po oceni sodnice Koletove vsi trije kritičnega dne niso šparali jezika, v ozadju spora pa naj bi bili »neki nerazčiščeni odnosi, ki so pač rezultirali v konfliktu«.

Zaradi priznanja in številnih olajševalnih okoliščin je 36-letnico doletela precej milejša kazen, kot je predvidena sicer, in sicer med 5 in 15 let zapora. 

Grozil, da bo »vse uničil«

Đulićeva je sicer v preiskavi povedala, da Mitrovića pozna kakšna tri leta, od svojega prihoda v Slovenijo. Z  družino so kakšno leto živeli v njegovem stanovanju na Tržaški cesti v Ljubljani kot podnajemniki, poleg tega je bil pri njem nekaj časa zaposlen njen mož Mirsad. Takrat so se z Mitrovićem dobro razumeli, približno poldrugo leto nazaj, ko se je ločil od svoje žene, pa po navedbah Đulićeve niso več imeli stikov. Sama z oškodovancem ni bila v kontaktu, on pa jo je zadnje mesece večkrat klical in nadlegoval ter predlagal, da bi bila njegova žena. In ko njegove zahteve niso bile uslišane, ji je začel groziti, da bo »vse uničil«. Nekaj dni pred inkriminiranim dogodkom je Mitrović večkrat poklical njo in njenega moža, slednjemu je očital, da je slab delavec, obema pa, da sta kriva za razpad njegovega zakona. In ko so se srečali, da bi se pogovorili, je zavrela kri. Mitrović je grozil z uničenjem in jima ni pustil do besede, zato je odšla v sosednjo sobo po nož, pristopila k njemu in ga zabodla. Tako Đulićeva v preiskavi.

Olajševalna okoliščina: jok

»Živim v strahu, da bo Mitrović poškodoval moje otroke,« pa je obtožena dejala včeraj pred razglasitvijo sodbe. Besedo je dobil tudi oškodovanec, ki je zanikal, da bi jo žalil s prostitutko ali ji grozil. »Otrok nisem nikoli omenjal,« je dejal in pristavil, da ga ta očitek najbolj boli. Po njegovih besedah sta Đulićeva v preiskavi »podtaknila« svoje prijatelje, s katerimi kofetkajo, da so pričali njej v prid. »Družini Đulić sem na vsak način želel le pomagati in sem jim tudi pomagal na različne načine,« je še dejal. Kakorkoli. Sodnica Koletova je 36-letnici kot olajševalno okoliščino upoštevala, da še nikoli ni bila kaznovana, niti za prekršek, da je mati treh mladoletnih otrok, da si je nedavno našla zaposlitev za nedoločen čas in da je od priznanja krivde naprej jokala. Kot oteževalno okoliščino pa je 36-letnici sodnica štela težo kaznivega dejanja. Đulićeva je bila ob upoštevanju omilitvenih določil kaznovana precej mileje, kot predvideva zakon. Za uboj, pa tudi če gre za poskus, je namreč predvidena kazen med 5 in 15 let zapora.