Počasni sodni mlini

Bo primer zastaral? Sodnica napredovala, Ropova "zadeva" pa stoji

B.K.
8. 3. 2017, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Postopka proti Bavčarju in Ropu bosta kmalu zastarala. Sojenje nekdanjemu šefu Istrabenza bo zastaralo že čez tri mesece, čez eno leto pa tudi sojenje nekdanjemu predsedniku vlade.

STA
Anton Rop

V medijih se zadnje čase (znova) vse pogosteje pojavlja ime Igorja Bavčarja. Zakaj? Ker se lahko zgodi, da bo njegov primer zastaral.

STA
Igor Bavčar

Kot zdaj poroča Dnevnik, je v Bavčarjevi zadevi seja po pritožbi sklicana za 11. april, na višjem sodišču pa so prepričani, da bodo o kazenski odgovornosti razsodili še pred junijem, ko bo postopek zastaral. Bavčarju, ki je obtožen pranja denarja, sicer grozi do 5 let zaporne kazni.

Se še spomnite postopka proti nekdanjemu premierju Antonu Ropu? Najbrž je že skoraj zdrsnil iz spomina, kar ne bi bilo nenavadno, saj se zastaranje bliža, primer pa stoji. Kot so za Dnevnik povedali na okrajnem sodišču v Ljubljani, je delni razlog za "zastoj" verjetno "v tem, da je bila sodnica, ki ji je bila zadeva dodeljena v delo, dne 15. decembra 2016 imenovana na mesto okrožne sodnice na okrožnem sodišču v Ljubljani, a odločitev o imenovanju še ni pravnomočna."

Sodnica napredovala, Ropova "zadeva" pa stoji

Zanimivo pa je, da zaradi odhoda sodnice na okrožno sodišče kazenskega spisa niso dodelili drugemu sodniku, ampak ostaja pri isti sodnici. Ropa torej ponovljeno sojenje čaka pri sodnici Ani Testen, ki je sicer napredovala na okrožno sodišče, vendar lahko po zakonu o sodniški službi sodnik, ki je napredoval, zaključi tudi zadeve, ki jih je obravnaval na prejšnjem delovnem mestu. Kdaj lahko, vsaj okvirno, pričakujemo sojenje, pa s sodišča niso odgovorili, še poroča Dnevnik. Zadeva sicer zastara februarja prihodnje leto. 

Rop je obtožen izdaje tajnih podatkov, ker je javno obtožil prvaka SDS Janeza Janšo, da se je v svojem mandatu s hrvaškim kolegom Ivom Sanaderjem dogovarjal o incidentih v Piranskem zalivu. Rop je sicer leta 2013 že bil obsojen na 10.000 evrov kazni, a je vrhovno sodišče lani obsodilno sobo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje.