Šesti blok

Pahorjev hladilni stolp: kako dolgo se bo še kadilo iz njega?

Lado Surkov
9. 3. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Delo preiskovalne komisije državnega zbora o politični odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v blok 6 Termoelektrarne Šoštanj (Teš) je kot lupljenje čebule: več listov odgrneš, bolj peče.

STA
Povsem nepotreben hladilni stolp, značilen za jedrske elektrarne, kot so ga iz estetskih razlogov postavili v Šoštanju.

Zaradi nedavnega pričanja bivšega ministra za gospodarstvo mag. Andreja Vizjaka, v čigar resor je sodil direktorat za energijo, je lahko zapekla vest marsikoga, strokovnjaka, direktorja, člana nadzornega sveta, uradnika, pa tudi funkcionarja, župana in ministra. Če seveda vest ali karkoli temu podobnega sploh imajo.

STA
Vizjak je pred komisijo zažvrgolel – zeleno luč šestemu bloku je prižgala Pahorjeva vlada.

Dejstva do 2008 ...

Naj obnovimo nekaj dejstev iz daljnega leta 2006: gospodarska konjunktura na višku, cene električne energije se dvigujejo v nebo, izdelovalcem elektrarn je treba plačati, da te sploh uvrstijo v čakalno vrsto, in fosilne energente, tudi premog, še vedno vrednotijo kot neizogibno prihodnost za številna desetletja. Zato je bila investicija v blok 6 Teš z močjo 600MW, v vrednosti 637 milijonov evrov, videti zelo obetavna, tako okoljsko, gospodarsko kot družbeno odgovorno, ne samo za lokalno sredino. Še posebno ker so, po besedah mag. Vizjaka, preigravali scenarije, da bo strateški partner vstopil v lastništvo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) s stvarnim vložkom v obliki zgrajenega in delujočega bloka 6 Teš.

Blok 6 ima trajno tehnično inovacijo, dimnik je namreč speljan skozi hladilni stolp. Tako dimnik iz daljave ni videti kot neka zanikrna palica, ampak kot veličasten stometrski steber, iz katerega se neprestano kadita vodna para in nekoliko bolj začinjen dim, kot mu recepturo predpisuje okoljsko dovoljenje.

… in dejstva po 2008

Leta 2009 so se vse okoliščine dramatično spremenile. Cena električne energije na trgu se je prepolovila, cena investicije v blok 6 pa se je podvojila, na nekaj več kot 1,3 milijarde evrov. Gradnjo premogovnih elektrarn so povsod ustavljali, nenadoma je bilo proizvodnih kapacitet zanje dovolj in preveč.

Projekt nadaljuje Pahorjeva vlada

Ampak ne, vlada Boruta Pahorja z ministroma dr. Matejem Lahovnikom za energijo in dr. Francem Križaničem za finance je kot skupščina HSE do oktobra 2009 opravila vse potrebno: odobrila starševsko garancijo HSE Alstomu za investicijo v višini 2,2 milijona evrov za MW, zagotovila dokapitalizacijo Teša, da je 2. decembra 2009 lahko vplačala 82 milijonov evrov avansa Alstomu in s tem tudi formalno potrdila ves posel, ter še nekatere podrobnosti. Vse skupaj nas danes stane menda »samo« 1,43 milijarde evrov in proizvaja letno izgubo najmanj 50 milijonov evrov. In tako dalje do pričakovanega konca obratovanja v letu 2030 zaradi evropskih okoljskih predpisov, čeprav nam vsiljujejo alternativno dejstvo, namreč obratovanje do leta 2054.

Bobo
Odločitev na meji kriminalnega sta sprejela Pahor in njegova vladna ekipa. V šesti blok so šli, čeprav je cena elektrike padla, elektrarne na premog pa so drugje že zapirali.

Eno z drugim, dimnik in ves preostali blok 6 v tej obliki, kot stoji in obratuje, lahko nepreklicno pripišemo Pahorjevi vladi.