Kako naprej?

Ministrstvo odstopilo od sporne rešitve za Teš 6

G.G./STA
1. 3. 2017, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tako imenovano prednostno dispečiranje elektrike Teš 6 bi se lahko poznalo tudi na položnicah za elektriko. Ministrstvo za okolje in prostor je zdaj odstopilo od tega predloga, ki ga niso podpirali v vladni koaliciji. Alternativne rešitve temu ukrepu bo skupaj z energetskimi podjetji pripravil SDH.

Bobo
Teš bremeni 1,4 milijarde evrov vredna naložba v šesti blok.

Prispevek za prednostno dispečiranje elektrike iz Termoelektrarne Šoštanj bi lahko letno znašal največ 25 milijonov evrov. Prispevek bi se obračunaval na obračunsko moč in bi na položnicah za elektriko dosegel približno en evro.

Še pred mesecem so na ministrstvu za okolje in prostor zapisali: "Brez teh storitev se ne da zagotoviti zanesljivega delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije." Teš je namreč sistemska elektrarna, predstavlja približno tretjino doma proizvedene električne energije.

Predsednik vlade Miro Cerar je sredi februarja v odgovoru na poslansko vprašanje izrazil pričakovanje, da se poiščejo alternativne možnosti temu ukrepu. Te bo v mesecu ali dveh poiskal SDH skupaj z energetskimi družbami, ki jih ima v portfelju, "to pa predvsem z namenom, da se redno servisirajo naše finančne obveznosti, zagotovijo potrebne investicije in v vsakem trenutku zagotovi nemotena dobava električne energije", je danes povedala predsednica uprave SDH Lidia Glavina.