Zadeva Patria 2

Zupanu in Cekuti zavrnili pritožbo

M.K./STA
13. 2. 2017, 11.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sodni senat ljubljanskega višjega sodišča je na današnji obravnavi zavrnil pritožbo Petra Zupana in Jureta Cekute v zadevi Patria II.

Tamino Petelinšek/STA
Obtožena upokojeni brigadir Peter Zupan in slikar Jure Cekuta.

S tem je vnovič potrdilo obsodilno sodbo zaradi zlorabe položaja zoper Petra  Zupana oziroma napeljevanja k zlorabi položaja zoper Jureta Cekuto.

Sodišče zavrnilo vse dokazne predloge obrambe v zadevi Patria II

Na 2 leti in šest mesecev zapora je bil aprila 2014 obsojen Zupan, Cekuta pa na 4 leta in štiri mesece.

Višje sodišče je za vnovično odločanje o pritožbi izpeljalo javno obravnavo, v kateri se je, kot je ob današnji razglasitvi odločitve pojasnila sodnica poročevalka Stanka Živič, osredotočilo predvsem za presojanje spornega dokumenta. Pri tem je ugotovilo, da dokument ni pristen.

Po besedah Živičeve so v dozdajšnjih postopkih zaposleni na ministrstvu za obrambo - Marko Gruden, Tatjana Kovačevič in Marjan Senica - resda potrdili, da so za listino videli, a slednje po njenih besedah nič ne pove o vsebini.

Nekdanji državni sekretar na ministrstvu Franci Žnidaršič je namreč povedal, da takšnih usmeritev, kot naj bi jih dajal omenjeni dokument, ni bilo, poleg tega bi listina po mnenju sodišča morala biti v dokumentaciji ministrstva, ki se nanaša na nakup oklepnikov Patria. Takšnega dokumenta pa v omenjeni dokumentaciji ni, prav tako ga ni v arhivih ministrstva, je povedala sodnica poročevalka. Poleg tega je tudi sodni izvedenec ocenil, da ne gre za pristen dokument, ampak dokument, ki je bil sestavljen iz treh drugih dokumentov, je dodala.

Preberite tudi Afera Patria – kronologija.

Sodni senat ljubljanskega višjega sodišča v zadevi Patria II je prejšnji teden zavrnil vse dokazne predloge obrambe. Obravnava se je zaključila potem, ko je zaključno besedo dobil zagovornik Petra Zupana. Zagovornik Jureta Cekute je že prejšnji teden sodišču predlagal, naj obsodilno sodbo spremeni v oprostilno, tožilstvo pa vztraja pri obsodilni sodbi.

Sodni senat je zavrnil vse dokazne predloge obrambe. Zagovorniki Petra Zupana in Jureta Cekute so namreč predlagali zaslišanje številnih prič, med njimi nekdanjega ministra za obrambo Karla Erjavca, nekdanja načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja in Albina Gutmana ter avstrijskega poslovneža Wolfganga Riedla. Sodišče je dokazne predloge zavrnilo kot nepotrebne.

Zupan in njegov odvetnik po razglasitvi sodbe izjav nista dajala, Cekuta pa se današnjega naroka in razglasitve odločitve ni udeležil.

Obsojena na zaporne kazni 

Kot je znano, je okrožno sodišče v Ljubljani aprila 2014 Zupana in slikarja Jureta Cekuto obsodilo na zaporne kazni. Zupana je spoznalo za krivega zlorabe položaja, ker naj bi Cekuti kot zaposlen na ministrstvu za obrambo predajal zaupne dokumente o zadevi Patria, Cekuto pa krivega napeljevanja k zlorabi položaja. Zupan je dobil dve leti in pol zapora, Cekuta pa štiri leta in štiri mesece.

Sodba je že postala pravnomočna, potem pa je vrhovno sodišče pri presoji zahtev za varstvo zakonitosti razveljavilo sodbo višjega sodišča, zato je bil  pritožbeni postopek ponovljen.

Marca 2015 je višje sodišče sodbo enkrat že potrdilo, a jo je vrhovno sodišče aprila lani razveljavilo, ker je ocenilo, da ni bil izpeljan dokazni postopek o dokumentu, ki ga je Zupan višjemu sodišču predložil tik pred odločanjem in naj bi ga razbremenjeval. Gre za dokument, s katerim naj bi takratni nadrejeni Edvard Kraševec Zupanu naložil, naj po nalogu državnega sekretarja Francija Žnidaršiča preko Cekute nadaljuje z informiranjem predstavnikov finskega proizvajalca vojaških osemkolesnikov Patria.