Sodni mlini

Katarina Kresal nad Gorana Klemenčiča

T.L.
13. 2. 2017, 10.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zahteva odpravo načelnega mnenja, v katerem je KPK ugotovila, da najem prostorov NPU ustreza definiciji korupcije ali 41.000 evrov odškodnine zaradi posega v ustavne pravice.

Arhiv Reporterja

Nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki jo je s položaja odnesla afera z domnevno spornim najemom stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) v Dimičevi ulici v Ljubljani, toži komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) in prek sodišča zahteva odpravo načelnega mnenja, v katerem je KPK pod vodstvom Gorana Klemenčiča ugotovila, da najem prostorov NPU ustreza definiciji korupcije, poroča časnik Dnevnik.

Glavna obravnava, ki je bila šele pred dnevi razpisana na ljubljanskem okrajnem sodišču je bila v zadnjem trenutku preklicana. Zakaj, ni znano, menda pa iz opravičljivih razlogov.

Kresalova ne more pozabiti: dolga sodna pot

Kresalova je še danes prepričana, da je mnenje KPK nepravilno in nezakonito. Že leta 2011, torej takoj po odstopu, je vložila tožbo na upravno sodišče in poskušala doseči odpravo mnenja, a se je upravno sodišče izreklo za nepristojno za odločanje v tej zadevi in jo odstopilo okrajnemu sodišču. Kresalova se je pritožila na vrhovno sodišče, ki je njeno pritožbo zavrnilo, zatem pa vložila še ustavno pritožbo in hkrati pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti obligacijskega zakonika. Tudi pri tem ni uspela; ustavno sodišče pritožbe ni obravnavalo, pobudo za oceno ustavnosti pa zavrglo.

Zaradi vseh teh postopkov je obravnava na predlog Kresalove na okrajnem sodišču čakala že od oktobra 2012, saj je Kresalova prosila, da se počaka na odločitev ustavnega sodišča, ki pa je čez čas njeno pobudo zavrglo.

Primož Lavre
Katarina Kresal

Odprava mnenja ali 41.000 evrov odškodnine

"Glede na to, da v pravdnem postopku ni mogoče postaviti zahtevka na odpravo spornega upravnega akta KPK, temveč zgolj denarni zahtevek na plačilo odškodnine, to ne predstavlja učinkovitega pravnega sredstva, s katerim bi lahko dosegla odpravo akta in odpravo kršitev mojih človekovih pravic. Zato se bom o nadaljnjih korakih v zvezi s postopkom, ki poteka pred okrajnim sodiščem, še odločila," pa je po poročanju Dnevnika o zadevi dejala Kresalova. Če bi bil glavni zahtevek za odpravo načelnega mnenja na sodiščih zavrnjen, namreč zahteva tudi plačilo 41.000 evrov odškodnine zaradi posega v svoje ustavne pravice.

Kresalova se je kot notranja ministrica sicer nekaj časa otepala očitkov, da je z najemom stavbe na Dimičevi ulici 16 za potrebe NPU naredila uslugo svojemu prijatelju Igorju Juriju Pogačarju, vendar je nato najprej računsko sodišče izdalo negativno mnenje glede posla, zatem pa je še KPK v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na ministrstvu za notranje zadeve ustreza definiciji korupcije.