Skrbniki vremena

Zanimiv obisk najvišjega delovnega mesta v Sloveniji

Carmen Leban
4. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Z Meteorološke postaje na Kredarici podatki prihajajo že vse od avgusta 1954. Štirje meteorološki opazovalci skrbijo za redno odčitavanje vremenskih podatkov.

Svet24
Marjan Zidarič in Franc Mežan.

V vsaki izmeni, ki traja deset dni, sta dva opazovalca. Če kdo zboli, mora drugi bivanje na Kredarici podaljšati, ravno tako, če zaradi slabih vremenskih razmer helikopter Slovenske vojske, ki skrbi za njihov transport, ne more poleteti.  

Zaradi pomembnosti lokacije se je v projekt Agencije RS za okolje (Arso) pred dobrim desetletjem vključila tudi Slovenska vojska.

Marsikdo, ki Kredarico opazuje zgolj na fotografijah in se tja povzpne kot gornik, je prepričan, da je to sanjska služba. Vedno na svežem zraku, tam sonce sije tudi, ko je dolina zavita v meglo, pa tudi snega je kljub skopi zimi letos dovolj za zimsko vzdušje. Malokdo pa ve, da morata meteorološka opazovalca vsako uro, od 4. zjutraj do 21. zvečer, odčitavati podatke in meteorološka naprava je od varnega zavetja v koči oddaljena nekaj deset metrov.

Ekstremne razmere

»Vremenske razmere so lahko ekstremne, sunki vetra lahko dosežejo tudi 190 km/h, tu so tudi močno sneženje, megla, izjemno nizke temperature. Treba je biti zelo previden, saj je snežna podlaga velikokrat poledenela, tik pod vremensko postajo pa je prepad. Tu se ne gre igrati z usodo, varnost je na prvem mestu,« pove Franc Mežan, pripadnik Slovenske vojske. Pojasnjuje, da posadka na Kredarici pomaga tudi službi za opazovanje plazov z dnevnimi lavinskimi opazovanji. Zadnjih nekaj let zbirajo tudi vzorce padavin, Arso pa izmeri količino vodika in kisika v vodi. Poleg temeljne naloge opazovanja vremena posadke skrbijo za vzdrževanje meteoroloških naprav, vetrnic ter strojne in električne opreme. Gre za službo, ki je ne more opravljati kdorkoli. »V prvi vrsti moraš imeti rad gore in tudi delo, ki ga opravljaš. S strani Slovenske vojske na Kredarici opravljamo službene dolžnosti tisti, ki se za to odločimo prostovoljno, kar je tudi prav.«

Svet24
Postojanka Trglavski dom Triglavski dom na Kredarici je najvišja slovenska planinska postojanka in najvišja slovenska meteorološka postaja. Nahaja se na manjši planoti tik pod vrhom Kredarice.

Slovo od Kredarice

Ob našem obisku je bil drugi del ekipe Marjan Zidarič, ki je opazovalec na Kredarici štiri leta. Prej je delal na meteorološki opazovalnici na Lisci. Iztekajo se zadnji meseci njegovega delovnega razmerja, saj bo čez pol leta dopolnil 40 let delovne dobe. Zidarič nam pove, da je na Kredarici doživel marsikaj. »Tudi oživljali smo že, saj imamo na voljo defibrilator, žal smo imeli že tudi smrtno žrtev.« Poudari, da je pomemben del njihovega dela tudi sodelovanje z gorsko reševalno službo in pomoč pri pristajanju helikopterja, ki sodeluje v reševalni akciji. 

Svet24
Pri oskrbi vremenske postaje pomagajo tudi helikopterji Slovenske vojske.

Rešeno življenje

Franc Mežan pa ima prav posebno izkušnjo, ko je po spletu okoliščin rešil mlado življenje. »Fant, ki se je pred zimskim vzponom na Triglav oglasil pri nas, se je na gori zadržal neobičajno dolgo. Sumil sem, da je nekaj narobe. Ko sem šel odčitat podatke v meteorološko postajo, sem pod steno ugledal osebo, ki je večkrat vstala, spet padla in se dokončno zgrudila. Poklical sem gorske reševalce in mladeniča, ki je padel čez steno 200 višinskih metrov globoko, so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. V največje zadovoljstvo mi je bilo, ko se je živ in zdrav prišel čez mesec dni sam na Kredarico zahvalit za pomoč. Če ga nihče ne bi opazil, bi po vsej verjetnosti zaradi zelo nizkih temperatur, torej zaradi podhladitve umrl.« Sicer pa je Mežan najdlje na Kredarici ostal 23 dni, saj takrat helikopter zaradi neugodnih vremenskih razmer ni mogel poleteti.