Dvorec Goričane

Ups! Rode je podaril milijone

žk
7. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sodišče je zavrnilo zahtevo Cerkve za plačilo sporne kupnine za Papirnico Goričane.

STA
Kardinal Franc Rode se ne spomni, da bi podpisal sporno pogodbo, izvedenec trdi, da so podpisi pristni.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je končalo eno zadnjih poglavij v sagi o obnovi dvorca Goričane in o prevzemu papirnice. Leta 2004 je ljubljanska nadškofija, ki jo je zastopal monsignor Franc Rode, sklenila pogodbo, s katero je Andraž Stegu postal 11-odstotni lastnik Papirnice Goričane. Kupnino v vrednosti 2,6 milijona evrov bi moral poravnati v desetih obrokih. A na račun nadškofije ni bil nakazan niti en evro, saj sta Stegu in nadškofija sklenila pogodbo o odstopu terjatev. V pogodbi je zapisano, da Stegu postane lastnik papirnice, v zameno pa s sredstvi papirnice obnovi dvorec Goričane ter v njem uredi rezidenco, kjer naj bi preostanek življenja preživel kardinal Franc Rode.

Razkošno stanovanje še vedno sameva in povzroča enormne stroške. 

Razkošni prostori

Papirnica je dvorec dejansko obnovila in v prvem nadstropju v skladu z navodili in izrecnimi željami kardinala uredila več kot 400 kvadratnih metrov veliko rezidenco, okrašeno s slikami iz zasebne zbirke, lestenci iz Murana, dragimi preprogami in celo kardinalskim grbom. A ker je kardinal Rode odšel v Rim, je razkošno domovanje ostalo prazno, velikanski obratovalni stroški pa so se začeli kopičiti.

Doremo/Wikipedia
Razkošni dvorec Goričane pri Medvodah.

Na lastno pest

A kot kaže, je Rode pogodbo sklenil na lastno pest. Nadškofija je namreč po nekaj letih Andraža Steguja tožila za plačilo kupnine za Papirnico Goričane. Cerkev je na sodišču trdila, da »iz izjave tedanjega nadškofa dr. Franca Rodeta izhaja, da ni imel namena skleniti takšne pogodbe.« Svoje trditev so podkrepili še z določili iz kanonskega prava, iz katerih sledi, da je kardinal na lastno pest lahko sklepal le pogodbe do vrednosti dveh milijonov evrov, za vse, kar je presegalo ta znesek, bi moral pridobiti soglasje Svetega sedeža.

Podpisa pristna

A sodišče je odločilo, da je to notranja zadeva Cerkve. Ker je Rode trdil, da nikoli ni podpisal takega dogovora, je pogodbo pregledal tudi sodni izvedenec za grafologijo dr. Dorjan Kerže. Ocenil je, da je Kardinalov podpis visoko kultiviran, njegovi znaki pa individualizirani, čitljivi in dobro vidni ter da sta oba podpisa, ki ju je pregledal, pristna. Sodišče tako ni ugodilo tožbi Cerkve in je odločilo, da Andražu Steguju ni treba plačati kupnine za Papirnico Goričane, ki na leto ustvari več kot 70 milijonov evrov prometa.