Družina Mahnič

Najlepše Miklavževo darilo – ključi nove hiše

Janja Ambrožič/Dolenjski list
7. 12. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vas je Miklavž bogato obdaril? Eno najlepših daril so gotovo dobili Mahničevi iz Sel pri Zagorici v mirnopeški občini.

J. A.
Z leve: predsednik OZRK Novo mesto Marjan Grahut, Olga in Sašo Mahnič ter sekretarka OZRK Novo mesto Barbara Ozimek.

Simpatična mlada zakonca Olga in Sašo sta namreč v ponedeljek prevzela ključe nove hiše, ki so jo pomagali dokončati številni dobri ljudje.

Mlada družina je pred šestimi leti s pomočjo kredita začela zidati novo hišo. Uspeli so jo spraviti do tretje faze, potem pa se je ustavilo predvsem zaradi bolezni očeta Saša. 

Vse skupaj se je začelo lani, ko je Društvo harmonikarjev Mirna Peč ob 15-letnici delovanja organiziralo dobrodelni koncert in izkupiček, 1840 evrov, namenilo za zdravljenje svojega soobčana Saša Mahniča. Po zahtevni operaciji tumorja ob hrbtenjači je namreč potreboval številne terapije, ki so se izkazale za zelo učinkovite – pred enim letom se je premikal s pomočjo vozička in hodalice, danes pa si pomaga le še z berglami.

Po tistem je Območno združenje Rdečega križa (OZRK) Novo mesto skupaj s Krajevno organizacijo Rdečega križa in Občino Mirna Peč začelo akcijo za izboljšanje stanovanjskih razmer Mahničevih, saj je bilo jasno, da bo mlada družina ob zahtevnem zdravljenju sama težko dokončala hišo, ki jo je začela graditi pred šestimi leti, živela pa je v enem prostoru pri Saševih starših.

J. A.
Donatorji so prejeli posebne zahvale, v imenu družine pa se je za pomoč zahvalila tudi Olga.

Iz ene sobe v hišo

»V akciji so sodelovali donatorji s finančnimi sredstvi, materialom in storitvami ter prostovoljnim delom. Investicija, ki je zajemala ureditev od tretje gradbene faze naprej, je znašala okoli 50.000 evrov,« je povedala sekretarka OZRK Novo mesto Barbara Ozimek in pojasnila, da je bilo treba urediti stopnice, električno napeljavo, omete in tlake, centralno napeljavo, položiti keramiko ter pobeliti, opremiti kopalnico, nabaviti in vgraditi vrata ter zagotoviti vsaj del opreme. Zgradili so tudi dostop do vhoda v hišo.

J. A.
Hčerki bosta imeli vsaka svojo sobo; do zdaj so vsi skupaj živeli v eni sobi.

V ponedeljek, ko je bil simboličen prevzem nove hiše, je bilo veselje Olge in Saša nepopisno. »Prej smo živeli v zelo stari hiši, imeli smo samo eno sobo. Imava dve hčerki, najstarejša je prvošolka, in doslej jima nisva mogla zagotoviti prostora, kjer bi se lahko normalno igrali in učili. Zdaj bo drugače,« je dejala Olga in dodala, da če bi jo kdo vprašal, kako srečna je po lestvici od 0 do 100, bi mu odgovorila, da 200!

V novi hiši manjka še nekaj pohištva, glavnino naj bi zmontirali ta teden, tudi kuhinjo, in potem se bodo lahko preselili. Sašo je še posebej vesel, da bo svoje telo lahko krepil tudi doma, saj ima končno kam postaviti sobno kolo.

Priljubljen med sodelavci

Ključ v peharju Miklavževih dobrot sta zakoncema predala predsednik OZRK Novo mesto Marjan Grahut in direktorica občinske uprave Sonja Klemenc Križan. 

Seveda nas je zanimalo, kaj o svojem zdravljenju pravi Sašo. »Če gledam nazaj, lahko rečem, da sem v redu, ni pa še tako, kot mora biti, da bi lahko šel nazaj v službo,« je dejal. Da je optimistični mož v Adrii Mobil očitno zelo priljubljen sodelavec, govori podatek, da mu je podjetje pomagalo z donacijo, sodelavci pa so prihajali pomagat tudi kot prostovoljci. Veselega dogodka se je udeležila izvršna direktorica kadrovskega sektorja omenjene družbe Mojca Novak, ki mu je tudi osebno zaželela, da se čim prej pozdravi, potem pa vrne v kolektiv, kjer ga sodelavci že težko čakajo.

Naj zaključimo z mislimi, ki jih je pred predajo ključa včeraj povedala Ozimkova: »Dogovarjanje z donatorji, usklajevanje del, nabava materiala in gradnja bi bili dosti bolj težavni, če se ne bi aktivno vključila tudi družina. Delali smo skupaj in rezultat skupnega dela vseh, ki so prispevali, je danes viden. Mahničevim hiša prinaša novo upanje.«