Vlada pred dilemo

Zdravniki stavko nadaljujejo, ne bodo pa je zaostrili

M.K./STA
14. 11. 2016, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po današnjih pogajanjih med vladnimi pogajalci in predstavniki zdravniškega sindikata Fides so zdravniki sklenili, da stavko nadaljujejo, ne bodo pa je zaostrili.

STA
Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Nina Pirnat.

Fides ocenjuje, da njihovim zahtevam ne bo mogoče ustreči znotraj plačnega sistema javnega sektorja. Na vlado so zato poslali zahtevo, da zdravniki izstopijo iz enotnega plačnega sistema, na kar vežejo preklic jutrišnje zaostritve stavke.

Z ministrstva za zdravje so že sporočili, da vlada ne more tako hitro, le o dveh urah, odločiti o zahtevi Fidesa.

"Razumemo, da je pred vlado težka dilema, ki je ne more razrešiti v dveh urah. Tega prejšnje vlade v vseh teh letih niti poskušale niso. V dobro pogajalskega procesa in predvsem v dobro bolnikov jutri stavke še ne bomo zaostrili," so še pojasnili v Fidesu.

Stavka večina zdravnikov

Po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina stavka večina zdravnikov, v javnih zdravstvenih zavodih sicer dela okoli 6000 zdravnikov.

Glavne stavkovne zahteve Fidesa so sprejem standardov in normativov, kakor jih je zdravništvo opredelilo v modri knjigi, in sprememba sistema plač v javnem sektorju, po katerem bi se lahko zdravniki (in tudi nekateri drugi v javnem sektorju) uvrstili nad 57. plačni razred. Prav tako zahtevajo, naj se dodatno nagradi tiste zdravnike, ki opravljajo terciarno dejavnost, ki presega vrednost najvišjega, 65. plačnega razreda.