Kaj se nam obeta

Precej je zametov, v torek zjutraj zelo mrzlo

T.L.
14. 11. 2016, 12.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Snežna odeja je mehka in rahla, le ponekod v prisojah sredogorja je tanka skorja. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1000 metrov, na jugu in vzhodu ter ponekod na Notranjskem pa nižje.

Profimedia
Mrzlo bo, zato bo dodatno treba "podkuriti."

V gorah je bilo suho in mrzlo vreme. Ledišče je bilo v soboto sprva še na nadmorski višini okoli 1000 metrov, a se je že do nedelje spustilo do gričevja, so zapisali na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Sneg se je zato le počasi sesedal in preobražal predvsem v soboto v krajih z razjasnitvijo na prisojnih pobočjih, kjer je nastala tanka površinska skorja.

Tveganje pred snežnimi plazovi je predvsem v visokogorju zmerno (druga stopnja). Podobno je na strmih, travnatih pobočjih sredogorja in gričevja, kjer je zapadlo vsaj 20 centimetrov snega. Drugod je nevarnost snežnih plazov majhna.

Snežna odeja je mehka in rahla, le ponekod v prisojah sredogorja je tanka skorja. Omembe vredna snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1000 metrov, na jugu in vzhodu ter ponekod na Notranjskem pa nižje. Precej je zametov, na vetru izpostavljenih legah je ponekod sneg skoraj povsem spihan, so zapisali na Arsu.

Kako bo naprej

Do srede se bo nadaljevalo suho vreme. V torek bo začel v višinah dotekati toplejši zrak, najtoplejši bo nad nami v sredo. Krepil se bo temperaturni obrat. Ker bo zrak razmeroma suh, se bo snežna odeja danes in v torek le počasi preobražala in sesedala.

Nevarnost snežnih plazov se bo počasi zmanjševala. Predvidoma v petek bo v zahodnem delu Julijskih Alp lahko občasno deževalo, zato se bo sneg zmehčal, nekoliko se bo povečala možnost spontanega plazenja s strmih pobočij.

Torkovo jutro globoko v minusu

V torek bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla ali nizka oblačnost, najnižje jutranje temperature bodo od -7 do -1, ob morju ter v krajih z burjo do 3, najvišje dnevne od 1 do 5, na Primorskem do okoli 11 stopinj Celzija.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, nekoliko manj oblačnosti bo v zahodnih krajih. V četrtek bo po meglenem jutru zapihal jugozahodni veter, medtem ko se bo v zahodnih in deloma v osrednjih krajih pooblačilo. Topleje bo, še napovedujejo na Agenciji za okolje (Arso).