Poostren nadzor

Bogata je bila alkoholna ...

T.L.
14. 11. 2016, 13.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V poostrenem nadzoru se je v policijske mreže ulovilo precej voznikov, ki so pili alkohol in nato sedli za volan.

arhiv Svet24

Policisti so meseca novembra bolj pozorni na vse, ki vozijo pod vplivom alkohola. Tako so bili policisti kar dvojno pozorni na vinjene voznike. Od 4. do vključno nedelje, 13. novembra, je po vsej Sloveniji potekal evropsko usklajen poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov v okviru drugega dela akcije 0,0 šofer - trezna odločitev, ki je tokrat potekala skupaj s promocijsko akcijo Slovenija piha 0,0.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so v času trajanja drugega dela omenjene akcije (0,0 šofer – trezna odločitev) na svojem območju odredili skupno 389 preizkusa alkoholiziranosti, pri čemer so policisti ugotovili 22 kršitev vožnje pod vplivom alkohola. Od 22 kršiteljev so policisti zoper 13 ljudi zaradi zaznane višje koncentracije alkohola v izdihanem zraku (nad 0.52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka) podali obdolžilni predlog na sodišče.

Omenjeni poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov je potekal v več evropskih državah hkrati, omenjeno akcijo pa bodo ponovili še decembru 2016 (v času od 2. do 20. decembra).

Omenjenim voznikom je bilo na podlagi Zakona o prekrških (113.a člen navedenega zakona) začasno odvzeto vozniško dovoljenje. Zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog so policisti enemu vozniku odredili strokovni pregled.

Od 228 preizkusov jih je bilo 12 pod vplivom alkohola

Alkoholizorane voznike pa so na območju PU Nova Gorica lovili tudi konec minulega tedna, in sicer med 11. in 13. novembrom. V času trajanja omenjenega poostrenega nadzora nad psihofizičnim stanjem voznikov je bilo na območju Policijske uprave Nova Gorica odrejeno skupno 228 preizkusov alkoholiziranosti. Ugotovljeno je bilo, da je 12 voznikov vozilo pod vplivom alkohola, in sicer 8 voznikov s stopnjo alkoholiziranosti do 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, štirje vozniki pa s stopnjo alkoholiziranosti nad 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Poleg tega je bil enemu vozniku je bil odrejen strokovni pregled zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog, ki pa ga je odklonil.

Najvišjo ugotovljena stopnja alkoholiziranosti so ugotovili pri 64-letnemu vozniku osebnega avtomobila. Rezultat odrejenega preizkusa alkoholiziranosti je omenjenemu vozniku pokazal, da je imel v organizmu kar 0,98 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Vsem voznikom, ki so vozili pod vplivom alkohola, so policisti v skladu s prometno zakonodajo prepovedali nadaljnjo vožnjo. Zoper 5 voznikov bo zaradi kršitve prometne zakonodaje podan obdolžilni predlog na pristojno okrajno sodišče. 

Akcija tudi na Štajerskem

Med 4. do vključno 13. novembrom so na območju PU Maribor z indikatorji alkohola preizkusili 2.872 voznikov, odredili 7 strokovnih pregledov za ugotavljanje prisotnosti alkohola in 3 strokovne preglede za ugotavljanje prisotnosti mamil, zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi. Ugotovili so, da je pod vplivom alkohola vozilo 109 voznikov, od tega je pri 42 voznikih koncentracija znašala nad 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka. Trije vozniki so preizkus alkoholiziranosti odklonili, 8 voznikov pa so zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržali.

Obsežnejši poostren nadzor na področju psihofizičnega stanja voznikov so izvajali tudi v noči iz sobote na nedeljo, in sicer med 22. in 5. uro. V tem času smo z indikatorji alkohola preizkusili 227 voznikov in odredili en strokovni pregled za ugotavljanje prisotnosti alkohola. Pod vplivom alkohola je vozilo 17 voznikov, od tega je pri 6 voznikih koncentracija znašala nad 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka. Tri voznike so zaradi vožnje pod vplivom alkohola pridržali.