IZOBRAŽEVANJE

Vrata jim je odprl le McDonald’s

L.T.
13. 11. 2016, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Učenci OŠ Miška Kranjca so si ob organiziranem dnevu hrane lahko ogledali proizvodnjo v restavraciji s hitro prehrano McDonald’s.

OŠ Miška Kranjca
Učenci se seznanjajo s kontrolnimi postopki v proizvodnem obratu.

Učenci sedmega razreda so v sredo prvi dve šolski uri preživeli na obisku restavracije s hitro prehrano McDonald’s, kjer so si ogledali skladiščenje hrane, organizacijo dela in potek priprave hrane. Nato so se usedli in povsem tipično za mladino uživali v obroku hitre hrane. Manj zadovoljni so bili njihovi starši, ki so na družbenih omrežjih delili mnenja, da šola na ta način pri njihovih najmlajših reklamira to verigo.

Namen obiska McDonald'sa je bil po besedah Lendite Kljajič Garbajs otroke seznaniti z proizvodnjo živil, ki jih občasno jedo.

»Po smernicah zdrave prehrane je treba otroke ozaveščati tudi o različnih načinih prehranjevanja. Naši učenci so se v McDonald'su seznanili s higienskim standardom HACCP, prav tako so spoznali načine priprave različnih živil in surovine, ki jih uporabljajo in katere od njih so od slovenskih proizvajalcev. Pri tem so se seznanili tudi z zdravimi maščobami, ki jih uvajajo v tej restavraciji,« pojasnjuje strokovna vodja ekskurzije Lendita Kljajić Garbajs, ki je tudi strokovna sodelavka pri pripravi smernic zdrave prehrane. Pri tem poudarja, da odločitev za McDonald's ni padla z namenom reklamirati restavracijo, temveč zato ker je bila med redkimi pripravljena pokazati svoj proizvodni obrat.

Med in maslo

Kritiki odločitve šole so bili delno pomirjeni z drugim delom programa, v katerem so učenci iz smetane izdelovali maslo, seznanili pa so se s še bolj tradicionalno slovensko obrtjo – kako nastane med in kakšen je pomen čebelarstva za okolje.