O interpelaciji

Pred ministrico dolg dan in tudi kritike iz koalicije

T.L./STA
14. 10. 2016, 15.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Torkovi interpelaciji zoper Kolar Celarčevo v DZ namenjenih skoraj 15 ur.

STA
O interpelaciji ministrice bodo razpravljali v torek.

Poslanci bodo o interpelaciji, ki jo je zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc vložila SDS, v sklopu redne oktobrske seje razpravljali v torek. Razpravi je namenjenih skoraj 15 ur, je danes soglašal kolegij predsednika DZ Milana Brgleza. Sejo bodo kot običajno v ponedeljek začeli s poslanskimi vprašanji vladni ekipi.

Kritični tudi v koaliciji

Do ministrice za zdravje so zelo kritični tudi nekateri koalicijski partnerji, zlasti v DeSUS, a se ji kljub temu na interpelaciji obeta zadostna podpora. Za njeno razrešitev je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. 

V DeSUS so Kolar Celarčevi podporo obljubili pod pogojem, da do 12. decembra predloži predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Če tega ne bo storila, pričakujejo, da jo bo premier Miro Cerar razrešil. Zato tudi poudarjajo njegovo odgovornost.

Zaradi kritik do ministrice, ki jo močno branijo zlasti v SMC, je v torek pričakovati pestro razpravo. V zadnjih tednih je zaradi sprejemanja zakona o lekarniški dejavnosti in drugih pričakovanj reformnih ukrepov s področja zdravstva tudi v koaliciji prišlo do napetosti.

Dobili veto in se vrnili v poslancem

V sredo se bodo poslanci posvetili razpravi in ponovnemu odločanju o treh zakonih, o katerih je državni svet izglasoval veto. Ponovno bodo odločali o dopolnitvi zakona o motornih vozilih ter predlogu novele zakona o pravilih cestnega prometa. Potrditev predlogov, za kar je potrebnih najmanj 46 glasov, je nekoliko negotova, saj se jima je na zadnji seji odrekel tudi del koalicije. Ponovno pa je pričakovati potrditev novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb, ki ga je koalicija podprla v sklopu zakonov za davčno prestrukturiranje.

V četrtek se bodo poslanci med drugim posvetili predlogu novele zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo. Slednji prinaša rešitve, ki so korak k posodobitvi slovenskega kulturnega modela. Spremembe se med drugim nanašajo na samozaposlene in določajo najmanj osemletno obdobje za načrtovanje kulturne politike.

SDS za vajeništvo

Kar štiri ure so v četrtek predvidene za prvo branje predloga novele zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju, s katerim SDS ponovno vlaga predloge za ureditev vajeništva. V petek pa bodo poslanci med drugim več kot pet ur lahko namenili letnemu poročilu o delu varuha človekovih pravic.

DZ bo redno sejo sklenil šele v torek, 25. oktobra. Tri ure imajo na razpolago za tretje branje vladnega predloga zakona o dimnikarskih storitvah, ki deregulira področje dimnikarskih storitev. Opravili bodo tudi drugo branje vladne novele zakona o preprečevanju nasilja v družini. Na matičnem odboru o tem zakonu je bila razprava najbolj burna pri vprašanju prepovedi fizičnega kaznovanja otrok, a so ob zatrjevanju, da je treba do nasilja gojiti ničelno stopnjo tolerance, člani odbora predlog podprli brez glasu proti.

Nazadnje se bodo posvetili predlogu priporočil SDS vladi v zvezi z nezakonitim posedovanjem ubojnih sredstev v posesti nekdanjih pripadnikov Službe državne varnosti. Odbor DZ za notranje zadeve je sicer sklenil, da predlog priporočil ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Kljub temu ima DZ za razpravo o predlogu na voljo kar štiri ure.

Zadnji dan seje bo DZ opravil glasovanje tudi o zadevah, obravnavanih v petek, 21. oktobra.

Tudi o imuniteti Janeza Janše

Med mandatno-volilnimi zadevami je pričakovati odločanje o predlogu parlamentarne mandatno-volilne komisije, naj DZ ne podeli poslanske imunitete poslancu Janezu Janši v kazenskem postopku zaradi suma storitve kaznivega dejanja razžalitve. Gre za kazensko tožbo, ki sta jo zoper Janšo vložili novinarki TVS Mojca Šetinc Pašek in Eugenija Carl.