Čisto pravi gusar

Roman Končar na bolniški, njegov denar v oazi

lt
27. 9. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Igralec Roman Končar je po podatkih baze Offshore Leaks na Britanskih Deviških otokih odprl podjetje. Vse zanika.

Youtube
Znani igralec in producent nima samo težav s hrbtom, ne ve niti, kje ima spravljen denar.

Davčno se je optimiziral tudi znani igralec, režiser in producent Roman Končar. O selitvi svojega denarja v davčno oazo se je igralec odločil, ko je bil zaposlen v SNG Drama in obenem za potrebe svojega umetniškega ustvarjanja vodil podjetje Dogodek.

Po podatkih panamske družbe Mossack Fonseca je Končar podjetje Oltima Corporation odprl že v sredini devetdesetih let, natančneje 4. avgusta 1994. Istega dne je postal direktor tega podjetja. Kakšen je njegov namen, ni znano.

Roman Končar, igralec, režiser, producent in utajevalec davkov

"Kdo se je spet poigral z mojim imenom? Vajen sem že vsega živega, kaj vse sem že prestal v tej državi."

Končar pravi, da ima soimenjaka

Igralec svojo vpletenost v ustanovitev in delovanje omenjenega podjetja zanika. Tudi ime Oltima Corporation mu ne pove ničesar. »Kdo se je spet poigral z mojim imenom? Vajen sem že vsega živega, kaj vse sem že prestal v tej državi,« je tarnal po poročanju dnevnika.

Nekdo se očitno ni poigral samo z njegovim imenom, saj je družbenik podjetja kar cela družina Končar – torej tudi njegova hčerka Tinkara in domnevno tudi njegova nekdanja žena Maja Končar. Slednja je navedena kot »Marja«. »Že to je dokaz, da to ne drži. Moja nekdanja soproga je Maja, ne Marja,« je po poročanju sklepal Končar. Slednje sicer ni nujno dokaz, saj je morda šlo le za birokratsko napako pri vpisu družbenikov.

Med bolniško se je ukvarjal s posli

Podatka, kdaj je bilo podjetje Oltima Corporation izbrisano, na dnevniku nimajo, tako ni jasno, kdaj je nehalo delovati. Podjetje je namreč 13. maja 1995 zamenjalo registracijskega agenta, zato tudi podatkov po tem datumu v dokumentih Mossacka Fonsece ni več. Je pa gotovo, da je bil v času morebitnega davčnega optimiziranja Končar zaposlen v javni instituciji, Drami, kjer se je zaposlil istega leta, kot je diplomiral na AGRFT, to je 1985. V Drami je delal (razen v času služenja vojaškega roka) vse do leta 1999. Zadnji igralski angažma je sicer imel v sezoni 1994/95 v uprizoritvi Uganke korajže, kasneje pa je bil po naših podatkih zaradi težav z hrbtom dalj časa na bolniški. Vendar mu to ni preprečilo, da se ne bi ukvarjal z lastnimi projekti.

Grega Wernig
Končar je znan po tem, da je cela 90. leta preživel na bolniški.

Neuspešen poslovnež

Končar ima poleg tega od leta 1992 v lasti produkcijsko podjetje Dogodek (nekdanji Timaro productions). Timaro productions je bil v 90. letih producent dveh slovenskih igranih filmov, ki ju je sofinanciral javni filmski sklad. Film Rabljeva freska, ki je v koprodukciji z RTV Slovenija nastal leta 1995, je sofinanciral v višini 80 odstotkov, 20 odstotkov pa sta prispevala RTV Slovenija in Timaro productions. Proračun filma je znašal dobrih 350.000 evrov. Enako velja za film Patriot, ki je prav tako nastal v koprodukciji z RTV, leta 1996. Njegov proračun je znašal dobrih 550.000 evrov.

RTV sicer ne razpolaga več s poslovno dokumentacijo iz tega obdobja, saj v skladu z veljavno zakonodajo dokumente arhivirajo le za obdobje desetih let. So pa izvedeli, da je podjetje Dogodek od javne televizije prejelo skoraj 690.000 evrov. Od leta 2003 do danes je podjetje dobilo 713.788 evrov javnega denarja. Kljub tem zavidljivim prilivom podjetje ni v najboljšem stanju, saj je po podatkih Ajpesa zadolženo za več kot 400.000 evrov. Finančna uprava je tako na celotni lastniški delež Romana Končarja v podjetju Dogodek vpisala zastavno pravico.