Zaupni podatki

Direktor Gorenja kazensko ovaden

R.T.
14. 9. 2016, 09.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je vložila dve kazenski ovadbi, povezani z Gorenjem zaradi razširjanja notranje informacije. Neuradno so med drugim ovadili tudi predsednika uprave Franja Bobinca.

vszi
Franjo Bobinac

Direktor Gorenja Franjo Bobinac se je 20. julija kot član posvetovalne skupine predsednika vlade s področja gospodarstva udeležil srečanja pri premierju Miru Cerarju in ga seznanil s skrbnim pregledom, za katerega se je odločil japonski Panasonic. Po pogovoru je sicer predsednika vlade po navedbah Dnevnika zanimalo, ali naj bi s to informacijo seznanili še koga. 

V Gorenju in v kabinetu premierja Cerarja pravijo, da jih kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) niso kontaktirali. V NPU pa ponavljajo, da so prejeli kazensko ovadbo zaradi razlogov za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja in da v tej zvezi vodijo predkazenski postopek, ki je v začetni fazi, zato drugih informacij ne morejo posredovati. 

Pomembna informacija za celotno gospodarstvo

"Dejstvo, da je Bobinac o tako pomembni zadevi obvestil tudi predsednika vlade, se mi zdi razumljivo, saj je takšna informacija pomembna za celotno slovensko gospodarstvo. Bobinčevega pogovora s premierjem na temo Panasonicovega skrbnega pregleda zato sam osebno ne bi štel kot kršitev prepovedi po zakonu, to razkritje se mi ne zdi sporno in po moji oceni ne gre za nasprotje z zakonom," ocenjuje Miha Juhart, profesor z ljubljanske pravne fakultete in dolgoletni predsednik strokovnega sveta ATVP.

Juhart ob tem še opozarja, da zakonodaja z določbami prepovedi razkrivanja notranjih informacij stremi predvsem k temu, da bi preprečila trgovanje na temelju notranjih informacij. "Lahko pa je Bobinčevo dejanje razkritja notranjih informacij k temu trgovanju pripomoglo,"  meni Juhart.

"Premier cerar ni nepoklicana oseba," ovadbe komentirajo V Gorenju, ki v proračun letno prispeva 50 milijonov evrov. "Družba je zato uvrščena med pomembne naložbe države, zaradi česar je bila informacija predsedniku vlade razkrita kot zaupen podatek z opozorilom, da gre za poslovno skrivnost in notranjo informacijo, ki še ni bila objavljena. Skladno z zakonom o trgu finančnih instrumentov je namreč dovoljeno informacijo razkriti osebi, ki jo zavezuje obveznost zaupnosti, in predsednik vlade je že po svoji funkciji tak podatek dolžan varovati kot tajen," pojasnjujejo v Gorenju. Dodajajo, da imajo interes, da pristojni organi, skladno s svojimi zakonskimi pooblastili, izvedejo vse potrebne postopke, saj bo le tako mogoče ugotoviti, ali je kdo, iz ali zunaj Gorenja, odgovoren za nedovoljeno razkritje notranjih informacij.