Slovenija

Plačljiva kontracepcija bi povečala število splavov

R.T.
13. 9. 2016, 14.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje načrtujejo, da bi bilo potrebno doplačati večino kontracepcijskih tablet. V Študentski organizaciji Univerze v Ljubljani (ŠOU) menijo, da bi plačljiva kontracepcija neposredno vplivala na življenja mladih žensk in se odrazila v povečanem številu neželenih nosečnosti.

Na ŠOU v Ljubljani so zgroženi nad ZZZS, ki želi privarčevati na račun kvalitetnega življenja žensk.

»Pri naraščajočih finančnih težavah študentov in drugih mladih ne smemo dovoliti, da ekonomski interesi ogrozijo pravico do odločanja glede lastnega telesa,« pravijo v ŠOU.

Slovenija je danes ena izmed držav z najnižjo stopnjo nosečnosti med najstnicami, kar je predvsem po zaslugi dostopne kontracepcije. Ukinitev brezplačne kontracepcije bi se tako odrazila v povečanem številu nezaželenih nosečnosti med mladimi ženskami ter povečanem številu splavov, saj so predvsem študentke in mlade diplomantke tiste, ki so v slabšem ekonomskem položaju in si plačljivih kontracepcijskih sredstev ne bi mogle privoščiti, navajajo v ŠOU, kjer ne razumejo namero ZZZS, da želi ukiniti brezplačno hormonsko kontracepcijo z izgovorom, da bi privarčevala dva milijona evrov letno, medtem ko bi bili stroški tega ukrepa veliko višji kot privarčevana vsota.