Slovenija

Prihaja Putin

z.f.
25. 7. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Manj kot teden nas loči do visokega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki bo Slovenijo tokrat obiskal z namenom počastitve. Obisk bo v najvišji sezoni prispeval k dodatnim zastojem na cestah in zahteval poseben varnostni režim.

Profimedia
Neuradno pa naj bi se s Pahorjem sestal tudi na Brdu pri Kranju.

Tokratni tretji obisk ruskega predsednika Vladimirja Putina, na povabilo slovenskega kolega Boruta Pahorja, ki je častni pokrovitelj letošnje slovesnosti ob Ruski kapelici, bo pietetne narave. Namen je namreč počastitev spomina na ruske vojne ujetnike, ki jih je pri gradnji ceste čez Vršič leta 1961 zasul snežni plaz.

Slovesnost ob Ruski kapelici tradicionalno sicer poteka zadnjo nedeljo v juliju, vendar jo letos pripravljajo zaradi drugih Putinovih obveznosti dan prej, torej v soboto. Pa tudi začetek slovesnosti je tokrat predviden kasneje kot običajno. Doslej se je namreč slovesnost tradicionalno začenjala ob 11. uri, letos pa bo zaradi Putinovih obveznosti prestavljena na 14. uro.

Obisk sprožil neodobravanje

Obisk ruskega predsednika je zaradi konflikta v Ukrajini sprožil številna neodobravanja med Ukrajinci, ki živijo v Sloveniji, ti so med drugim napovedali protest. Kot je za STA povedala Ina Demčenko iz društva Ljubljana-Kijev, protest načrtujejo 30. julija v Ljubljani, najverjetneje pa bo potekal pred ruskim veleposlaništvom ali kje v bližini. Pričakujejo nekaj deset ljudi, poleg Ukrajincev tudi Ruse in Beloruse, ki se ne strinjajo s politiko ruskega predsednika.

Demčenkova je tudi poudarila, da konflikt v Ukrajini ni le stvar Rusov in Ukrajincev, temveč tudi ostalih evropskih držav. »Evropa se vede, kot bi bila Ukrajina v Afriki, gre pa tudi za varnost Evrope,« je bila kritična.

Promet bo prilagojen Vladimirju Putinu.

Najstrožji ukrepi

Letos so na slovesnosti pri Ruski kapelici zaradi udeležbe Putina predvideni najstrožji varnostni ukrepi. Pri zagotavljanju varnosti pa sodelujejo tako slovenske kot ruske varnostne službe. Na slovesnost pod Vršič pa bo v soboto možno priti le z akreditacijo in uradnim vabilom.

Na Gorenjskem in v Ljubljani bo zaradi občasnih zapor cest oviran promet, prav tako bo v obe smeri zaprt tudi predor Karavanke med Slovenijo in Avstrijo. Policija zato svetuje ljudem, da ta dan ne načrtujejo potovanj na območju Gorenjske in Ljubljane oziroma naj prilagodijo svojo udeležbo v prometu. Ceste bodo na relacijah, kjer bo potoval Putin, sicer ob enem prometno najbolj obremenjenih dni v letu zaradi turistične sezone, zaprte. Promet bo oviran tudi na območju letališča Jožeta Pučnika, gorenjski avtocesti med Ljubljano in predorom Karavanke, cesti med Jesenicami in prelazom Vršič ter na severni ljubljanski obvoznici. Policija zato svetuje, da naj vsi, ki morajo nujno opraviti pot na teh relacijah, to opravijo dopoldne ali zgodaj zvečer. Največje zgostitve pa pričakujejo v prometu sredi dneva in popoldne.

Kot so še sporočili, bo za lokalni promet poskrbljeno in bo potekal na vzporednih cestah. Na obmejnem območju bo predvidoma veljala prepoved prometa za tovorna vozila, katerih največja masa presega 3,5 tone. Zaradi zagotovitev varnosti Putinu so v soboto predvidene tudi določene omejitve letenja, zato vsem, ki se takrat odpravljajo na potovanje in imajo rezerviran let, svetujejo, da se na pot odpravijo vsaj dobro uro prej.

Varovali bosta obe državi

Za zagotavljanje varnosti ob obisku bodo poskrbele tako slovenske kot ruske varnostne službe. Kot so pojasnili pri policiji, bo za varnost skrbelo »ustrezno število policistov«, ti pa bodo napoteni iz vseh policijskih uprav. Njihovega števila iz varnostnih razlogov niso želeli razkriti. Zagotovili so, da v času Putinovega obiska redno delo policije ne bo moteno, na pomoč pa je priskočila tudi vojska z mobilnimi radarji, ki bodo nameščeni v okolici Vršiča. Kot so zagotovili, bodo policiste podpirali tudi pri prevozih in zagotavljanju spremstva vozil.