Interpelacija

Bosta Luka Koper in drugi tir odplavila ministra?

M.K./STA
23. 6. 2016, 12.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je danes zanikal kakršno koli vlogo pri menjavi nadzornikov v Luki Koper. V ZL pa so prepričani, da je prav on ena glavnih ovir na poti do izgradnje drugega tira, predvsem pa eden glavnih promotorjev privatizacije državne strateške infrastrukture. Zato so v ZL pripravili interpelacijo zoper njega, je na novinarski konferenci povedal poslanec Matej T. Vatovec.

STA
Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič zanika vlogo pri menjavi nadzornikov v Luki Koper, prvo nadzornico Žnidaršič Kranjčevo pa poziva k javnemu opravičilu.

Interpelacijo, ki jo bodo vložili še danes, so sopodpisali v poslanski skupini NP in nepovezani poslanec Andrej Čuš.

V prvi točki bo poudarila neodgovorno ravnanje pri izgradnji drugega tira. Minister je po Vatovčevih besedah že na zaslišanju povedal, da drugi tir ne bo potreben še naslednjih 30 ali 40 let, kar je bil prvi alarmantni signal tega, kakšna bo smer, v katero bo vodil ministrstvo. Nato je obrnil stališče in se začel deklarativno zavzemati za drugi tir, vendar vse njegove poteze od takrat dalje kažejo na nasprotno. Kot primer je Vatovec navedel prijavo na evropski razpis v okviru Mehanizma za povezovanje Evrope (CEF), ki je šla v Bruselj brez finančne konstrukcije, torej "s figo v žepu".

STA
Andrej Čuš, Alenka Bratušek in Matej Tašner Vatovec (ZL)

Naslednji očitek je revizija projekta, ki je šele nedavno dobila izvajalca, tu pa je po Vatovčevih besedah treba poudariti še zgodbo okoli državnega podjetja 2TDK, ki je bilo ustanovljeno. Začetna namera je bila, da bi bilo podjetje ustanovljeno z zakonom, nato pa se je ustanovilo s sklepom vlade brez javne obravnave. "Poteze okoli drugega tira jasno kažejo, da ima minister v mislih vse prej, kot čimprejšnjo izgradnjo drugega tira - neke druge interese," je dejal.

Druga točka interpelacije bo izpostavila sum nezakonitega vplivanja na nadzornike Luke Koper. Kot je poudaril Vatovec, je podobno skušal vplivati že na nadzornike Darsa: "Tu gre za indic o tem, da skuša minister mimo vseh ustaljenih praks pa tudi nekega etičnega in moralnega delovanja vplivati na to, kako podjetja v večinski državni lasti tudi poslujejo."

Tretja, po Vatovčevih navedbah središčna točka interpelacije, pa se tiče privatizacije državne infrastrukture. "Glavno pozornost moramo postaviti ravno na plan, ki je predviden glede izgradnje drugega tira," je izpostavil poslanec, in sicer ustanovitev državnega podjetja 2TDK v obliki javno-zasebnega partnerstva. Ekonomisti in strokovna javnost poudarjata, da tak način izgradnje drugega tira ni ekonomsko upravičen, tudi vlada jo je opredelila kot eno najdražjih oblik, minister pa še vedno vztraja, je povedal Vatovec.

Med ostalimi očitki je omenil še zakon o Slovenskih železnicah, s katerim je "omogočil privatizacijo hčerinskih družb, če govorimo o SŽ tovorni promet, ki bo prodana avstrijskim železnicam", ter neodgovorno in slabo delo v zvezi z infrastrukturo na splošno, zlasti glede posodobitve železniške proge Pragersko-Hodoš.

Kot je povedala Alenka Bratušek, v njihovi poslanski skupini ni bilo pomislekov, da ne bi prispevali svojih štirih podpisov k interpelaciji. Tudi sama je izpostavila drugi tir; prepričana je, da tega ne bo, dokler bo Gašperšič minister. Pika na i pa se ji zdi dogajanje v Luki Koper. Po njenih besedah v podjetjih, ki poslujejo slabše, Slovenski državni holding ne menja nadzornikov in uprav, to niti ni v njegovi pristojnosti.

Podobno je izpostavil tudi Čuš, ki je v začetku tedna že predstavil nekaj problematičnih točk, velik del jih je po njegovih trditvah zajetih tudi v interpelaciji.

Gašperšič zanika vlogo pri menjavi nadzornikov v Luki Koper

Očitke prve nadzornice Alenke Žnidaršič Kranjc je označil za povsem neutemeljene in jo pozval k javnemu opravičilu. Ocenjuje tudi, da bo očitke iz interpelacije brez težav ovrgel.

Minister je v izjavi za medije pred sejo vlade izrazil obžalovanje, da je dogajanje prešlo na to raven. Vlada nima nikakršnih načrtov za privatizacijo Luke Koper, pač pa si ves čas prizadeva najti rešitev za gradnjo drugega tira, je povedal. Gašperšič ob tem pričakuje "ustreznejše sodelovanje" Luke Koper.

Očitke prve nadzornice Luke Koper Alenke Žnidaršič Kranjc je označil za povsem neutemeljene. Pozval jo je, naj svoje izjave prekliče in se javno opraviči zanje. V nasprotnem primeru pa napoveduje, da bo zvezi s tem sprožil tudi ustrezne postopke, saj je "zadeva šla predaleč".