Napovedani referendum

Erdogan obtožuje EU: "Ne držite se lastnih obljub"

M.K./STA
23. 6. 2016, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v sredo zvečer nakazal, da bi tudi v Turčiji lahko organizirali referendum glede morebitnega članstva v Evropski uniji oz. nadaljevanja turških pogajanj o članstvu, je poročala turška tiskovna agencija Anadolu.

Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je pričakoval več.

Erdogan je obtožil EU, da na pogajanjih zavlačuje, glavni razlog pa da je v tem, da je Turčija muslimanska država.

Pogajanja Turčije o članstvu v EU sicer uradno potekajo že od leta 1999, a precej počasi in z dolgoletnimi prekinitvami, zlasti zaradi nasprotovanja v Franciji in Nemčiji, pa tudi zaradi nerešenega ciprskega vprašanja.

Zatem so se po sporazumu za reševanje migracijske krize dogovorili za pospešitev teh pogajanj. In v Bruslju so v sredo potrdili, da se bo 30. junija, kot je bilo načrtovano, v pogajalskem procesu odprlo novo poglavje o finančnih in proračunskih zadevah.

Vendar pa je Erdogan pričakoval še več, v prvi vrsti vizumsko liberalizacijo za turške državljane v EU. Toda tega s 1. julijem še ne bo dobil, ker Turčija ni izpolnila določenih zahtev. Erdogan zato povezavo obtožuje, da ne drži lastnih obljub.

"To je vaša grda stran. In ker je Erdogan razkril ta sovražni obraz, zdaj razpadate," je dejal in na predvečer britanskega odločanja o nadaljnji usodi v okviru EU je tudi sam predlagal, da bi morali morda tudi Turki na referendumu odločiti, ali bi še nadaljevali proces približevanja EU.