Slovenija

Zagrebška proti ljubljanski banki

E.R./STA
13. 4. 2016, 13.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Zagrebu bo v četrtek obravnava v primeru Zagrebačke banke proti Ljubljanski banki (LB) in Novi ljubljanski banki (NLB) zaradi deviznih prihrankov nekdanjih varčevalcev zagrebške podružnice LB.

NLB
Zaradi prenesenih deviznih vlog, ki so jih banke na Hrvaškem pred več kot 20 leti izplačale hrvaškim varčevalcem, so hrvaške banke proti LB in NLB sprožili 27 postopkov.

Na zagrebškem sodišču bo v četrtek obravnava v enem od primerov tožb Zagrebačke banke proti LB in NLB zaradi deviznih prihrankov nekdanjih varčevalcev zagrebške podružnice LB, ki jih je Hrvaška prenesla v javni dolg. V četrtkovem primeru gre za nekaj več kot 2,6 milijona evrov.

Zagrebški banki sprožili 27 postopkov

Zaradi prenesenih deviznih vlog, ki so jih banke na Hrvaškem pred več kot 20 leti izplačale hrvaškim varčevalcem, sta Privredna banka Zagreb (PBZ)  in Zagrebačka banka (ZB) proti LB in NLB sprožili 27 postopkov na hrvaških sodiščih.

Januarja letos je PBZ na sodišču v Zagrebu dobila tožbo, s katero je zahtevala 3,8 milijona švedskih kron (405.000 evrov), ki pa še ni pravnomočna.

3:1 za hrvaške banke

V treh primerih so bile na zagrebškem sodišču sprejete tudi pravnomočne sodbe, dvakrat v prid bankam, ki poslujejo na Hrvaškem, enkrat pa v prid LB. V enem od primerov pa se je sodnik odločil za nadaljevanje postopka.

Od lanskega poletja sta dve pravnomočni sodbi v obravnavi na hrvaškem ustavnem sodišču. Zaradi po enega izgubljenega spora sta se pritožili tako LB kot PBZ.

Po podatkih hrvaškega finančnega ministrstva so v hrvaški javni dolg prenesli in izplačali 544,4 milijona takratnih nemških mark oziroma okoli 272 milijonov današnjih evrov.