Slovenija

Ministrstvo noče plačati podjetju za gradnjo ljubljanske urgence

G.G./STA
21. 3. 2016, 12.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je potrdila, da je ministrstvo zadržalo del plačila podjetju Kolektor Koling za gradnjo ljubljanske urgence. To so storili zato, ker naj bi jim izvajalec obračunal več storitev, kot so jih določili s pogodbo. Pri Kolektor Kolingu trdijo, da je ministrstvo zlorabilo pravico do razjasnitve in po neutemeljenem zavlačevalo s plačilom.

Arhiv Svet24
Gradnja naj bi se zaključila leta 2021.
Ljubljanska urgenca bo nastala v okviru diagnostično-terapevtskega servisa (DTS) Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Trenutno poteka druga faza gradnje, vredna 22 milijonov evrov, ki bo predvidoma zaključena februarja prihodnje leto. V tej fazi bo končana tudi nova urgenca. Izgradnja DTS, ki se financira iz državnega proračuna, se je začela leta 2007, a so jo leta 2009, ko bi po prvotnih načrtih urgenca že morala obratovati, ustavili. Z gradnjo so spet začeli v avgusta lani.

Od izvajalca, nadzornika in projektanta je ob tem ministrstvo zahtevalo "ustrezno utemeljena pojasnila o vzrokih zaznanih stroškovnih odklonov", so sporočili z ministrstva. "Ko bomo to razčistili, bomo plačali še preostali znesek," je zatrdila ministrica Milojka Kolar Celarc.

Sicer pa so bile zadržana vsa plačila za izkop gradbene jame, izvedbe armature in opažev, kjer so obračunske količine presegale ponudbene. Tako so zadržali 30 odstotkov plačila obračunanih del.

Povezava z gradnjo šempetrske urgence?

In čeprav je izvajalec del Kolektor Koling tudi gradil šempetrsko novo urgenco, kjer se je izkazalo, da so bile napačno priključeni medicinski plini, pa to po besedah ministrice nima nobene povezave s tokratnim supernadzorom del na ljubljanski urgenci.

So se pa za supernadzor nad deli na ljubljanski urgenci odločili prvič. S tem želijo dodatno preveriti, koliko je bilo dejansko denimo vgrajenih cevi, žic in koliko dodatne druge opreme.

Kolektor Koling se je hotel izogniti zaostritvi

STA

Direktor Kolektor Kolinga Tine Vadnal je za Finance dejal, da je ministrstvo izvajalcem najprej zavrnilo celoten račun v višini 760.076 evrov z DDV. Dva dni pred zapadlostjo računa pa da je ministrstvo zahtevalo dobropis v znesku 258.558 evrov z DDV.

Dodal je, da so se v podjetju hoteli izogniti zaostritvi, zato so privolili v izdajo dobropisa, "saj bi v nasprotnem primeru morali dela zaradi neupravičene zavrnitve ustaviti".

Natančni razlogi za zavrnitev Vadnalu niso natančno poznani, tako da to razume kot "neupravičeno oviranje del, saj so bila vsa zaračunana dela tudi izvedena in potrjena v gradbeni knjigi". Po njegovem mnenju je ministrstvo zlorabilo pravico do razjasnitve in po neutemeljenem zavlačevalo s plačilom.