Svet

Ukrajinska pilotka kriva umora

G.G./STA
21. 3. 2016, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ukrajinsko vojaško pilotko Nadjo Savčenko je rusko vojaško sodišče danes spoznalo krivo umora dveh ruskih novinarjev na vzhodu Ukrajine leta 2014. Kazen naj bi ji predvidoma izrekli v torek. Sodni proces proti ukrajinski pilotki, ki je potekal v mestecu Doneck na jugu Rusije, je mednarodna skupnost ostro kritizirala.

Profimedia
Savčenkova v Ukrajini velja za simbol upora proti proruskim skrajnežem.

Rusko tožilstvo je Savčenkovo obtožilo sodelovanja v napadu v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, v katerem sta bila ubita dva ruska novinarja, kar je sama zanikala. Savčenkova je v času napada v bojih na vzhodu Ukrajine sodelovala kot prostovoljka. Sodišče je razsodilo, da je Savčenkova delovala na temelju političnega sovraštva.

Okoliščine njene aretacije ostajajo nejasne. Ruska stran namreč trdi, da je prišla v državo prostovoljno in nezakonito, preoblečena v begunko, sama pa vztraja, da so jo na vzhodu Ukrajine ugrabili pripadniki proruskih sil in jo na silo prepeljali čez mejo.

Njen primer je bil deležen velike pozornosti tudi v tujini, vključno s Slovenijo, od koder so se vrstili pozivi k njeni izpustitvi.