Slovenija

Cerar ne verjame v Turčijo

STA
29. 2. 2016, 14.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Premier Miro Cerar je ocenil, da je upanje v uresničitev dogovora s Turčijo za reševanje migrantske krize zelo nizko in da je zato toliko bolj pomembna pobuda za pomoč Grčiji. Izrazil je tudi pričakovanje, da bodo dopolnila predloga zakona o mednarodni zaščiti v skladu z mednarodnim pravom in ustavo, o čemer so se nazadnje pojavili pomisleki.

sta
Miro Cerar

"Glede dogovora s Turčijo so upanja zelo nizka, ne le v okviru EU, pač pa tudi širše. Vedno manj je upanja v to, da bi se dogovor s Turčijo učinkovito uresničil vsaj na krajši rok, kar bi bilo zelo pomembno," je ob robu seje DZ ocenil Cerar.

Zato je po njegovem mnenju še toliko bolj pomembna pobuda, da se pomaga Grčiji, da zavaruje zunanje meje EU. Pri tem so po njegovem mnenju številne članice EU pripravljene konkretno pomagati, tudi Slovenija. A po Cerarjevih ocenah nujno potrebujejo drugo nadzorno linijo nadzora, to je na grško-makedonski meji. Vsi migranti, ki nimajo utemeljene pravice vstopa v EU, morajo pač biti preverjeni pozneje, je poudaril predsednik vlade.

Premier sicer še ni podrobno seznanjen z zadnjimi dogodki na grško-makedonski meji, ko je policija posredovala s solzivcem. Si bo pa Makedonija po njegovih ocenah zagotovo prizadevala, da ukrepa sorazmerno situaciji in da čim bolj pristopa tako, da bodo obvarovali človeško dostojanstvo. To je, kot pravi Cerar, poziv vsaki državi, tudi Sloveniji.

Premier se je odzval tudi na pomisleke glede predloga zakona o mednarodni zaščiti, ki so se v zvezi z ravnanjem države pri podelitvi statusa mednarodne zaščite pojavili tik pred sprejemanjem v DZ. V koaliciji tako dopolnila k zakonu, ki bi lahko bila sporna oz. v neskladju z mednarodnim pravom ali ustavo, še usklajujejo.

"Zahtevam in pričakujem, da bo vsako dopolnilo preoblikovano tako, da bo v skladu z mednarodnim pravom in slovensko ustavo," je danes poudaril Cerar in ocenil, da bo potreben še dodaten napor, da zadevo v tej smeri uredijo. Konkretneje pa se ni opredelil, saj je ureditev zakona zdaj v domeni DZ. O tem se je pogovarjal poslanci SMC in več ministri, tudi ministrom za pravosodje Goranom Klemenčičem, je pojasnil premier.