Slovenija

Spor Nataša Pirc Musar - Renata Brunskole se je zaključil z odstopom

STA/G.G.
29. 2. 2016, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Razpletlo se je na zboru članov Rdečega križa Slovenije (RKS). Člani niso razrešili generalne sekretarke Renate Brunskole, zato pa je predsednica RKS Nataša Pirc Musar podala odstopno izjavo.

Arsen Perić/M24
Predsednica Nataša Pirc Musar je generalni sekretarki RKS očitala prepočasno in premalo agilno delovanje.
TUKAJ lahko preberete, kaj nam je o bistvu spora povedala Nataša Pirc Musar.

Od skupaj 57 članov je za razrešitev glasovalo 27 članov, proti pa 30 članov, je po seji dejal predsedujoči zboru Aleš Vrečko. Po objavi rezultatov je Pirc Musarjeva podala odstopno izjavo.

Pred Rdečim križem Slovenije (RKS) je zahtevna naloga, tudi pred generalno sekretarko, da bodo zadeve poskušali v čim krajšem času spraviti v normalen tek, je dejal Vrečko in dodal, da jih čakajo pomembne naloge. Kot je poudaril, nasprotja v vodstvu RKS zaenkrat niso vplivala na delo 56 območnih združenj, v katerih so normalno opravljali svoje delo.

Brunskoletova se je v izjavi najprej zahvalila za izkazano zaupanje vsem članom zbora RKS, ki niso podprli predloga razrešitve. "Želim si, da bi v prihodnje ne glede na različne poglede vsi skupaj tvorno sodelovali v korist RKS, največje humanitarne organizacije v Sloveniji, ki letos obeležuje 150-letnico delovanja," je zadovoljno dejala Brunskoletova.

STA
Zadovoljna Renata Brunskole

Pirc Musarjeva je nedavno dejala, da je razrešitev generalne sekretarke predlagala, ker z njenim delom ni zadovoljna, saj po njenem mnenju dela vodje strokovne službe ne opravlja na način, ki bi omogočal uresničitev programa oziroma vizije, ki jo je predstavila zboru članov in za katero se je zavezala, da jo udejanji. Neaktivnost generalne sekretarke na področju načrtovanja in realizacije aktivnosti za uresničitev vizije po mnenju Pirc Musarjeve ogroža pravočasno izvrševanje finančnega načrta.

Brunskoletova sicer v minulih dneh izjav na to temo ni dajala, tudi Pirc Musarjeva v zadnjih dneh ni želela povedati kaj več o konkretnih očitkih Brunskoletovi, dejala je le, da od ponedeljkove seje pričakuje, da "se bo spoštovala volja zbora članov".

Sašo Radej
Renata Brunskole in Nataša Pirc Musar

V tem času so se sicer pojavile tudi številne špekulacije o domnevni privatizaciji Mladinskega zdravilišča in letovišča Debeli rtič, za čemer naj bi stala Pirc Musarjeva. Sama je navedbe ostro zanikala, zanikali pa so jih tudi na RKS, kjer so poudarili, da je zdravilišče in letovišče biser Rdečega križa, ki si zasluži takšno spremembo organiziranosti, ki mu bo omogočila dobičkonosno delovanje in bo v kakršnikoli statusni obliki v stoodstotni lasti RKS.

STA