Slovenija

Marioneta v obliki Cerarja

Simon Rosc
24. 1. 2016, 17.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Stranka modernega centra je v zadnjih tednih pokazala, iz kakšnega testa je. Žal ne iz takšnega, kakršne so bile njene parole v času volilne kampanje. Morala je dobila noge, etika je odletela, dvojna merila in razlika med našimi in vašimi pa so stopili v ospredje. Razkrivamo pravi razlog, ki bo dokončno pokopal Cerarjevo stranko.

Seznam težav ali napak pri izbiri kadrov je dolg.

Če je bil Miro Cerar še pred volitvami spoštovan strokovnjak in gospod, ki bi mu menda lahko zaupali, je mnogo državljank in državljanov to mnenje hitro spremenilo. Na Cerarjevo žalost tudi velik del njegovih volivk in volivcev. Nad stranko, ki išče rešitve, a se ji te vedno znova ponesrečijo, pač ne more biti nihče pretirano navdušen.

Vir blizu vladi: »Cerar verjetno ve, da se bliža konec vlade in s tem tudi konec SMC, zato bi jim podjetje koristilo kot pribežališče za kadre iz njihove stranke.«

AFER NI NE KONCA NE KRAJA

Seznam težav ali napak pri izbiri kadrov je dolg. Pravzaprav se ministri ali vidni funkcionarji v Cerarjevi vladi pogosto menjajo. Spomnimo, da je najprej zaradi domnevnega dogovarjanja pri poslih prodaje pisarniškega materiala državnim organom v času, ko je bil v DZS, odšel gospodarski minister Jožef Petrovič. Sledila je afera z visokimi zaslužki prek avtorskih honorarjev, ki je odnesla ministrico za izobraževanje, znanost in šport Stanko Setnikar Cankar. Nasledila jo je Klavdija Markež, za katero pa se je izkazalo, da je prepisala del magistrske naloge, in je tako po samo dveh dneh vodenja šolskega resorja odstopila. Sledil je Janko Veber, obrambni minister, sicer iz vrst Socialnih demokratov, ki se je moral kljub oklepanju posloviti od ministrovanja, potem ko je prekoračil pooblastila s tem, da je pri obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo naročil analizo tveganj prodaje Telekoma Slovenije. Tedne smo in še vedno spremljamo razpravo o aferi z dodatki visokošolskih učiteljev, ki je dobro stresla kar dva ministra v Cerarjevi vladi in hkrati neposredno iz SMC-jevih vrst Dušana Mramorja in Majo Makovec Brenčič, Cerarja pa postavila v vlogo branitelja nezakonitosti in dveh Slovenij – tiste za izbrance in tiste za navadne ljudi. Da pa afere tečejo kot namazane in se lepijo na SMC, dokazuje še afera s krajami paštet državnega sekretarja Janka Burgarja na ministrstvu za javno upravo, ne nazadnje je v novo afero spet padla Makovec Brenčičeva, in sicer bo morala tokrat odgovarjati še na očitke, da je v eni od državnih agencij neupravičeno prejela za okoli 19 tisoč evrov sejnin.

Mediaspeed
Stojan Petrič po naših informacijah ustanavlja stranko pod okriljem Foruma 21.

POGOLTNI NA DENAR

Poleg afer, ki se lepijo na posamezne akterje v Cerarjevi vladi, pa je prav stranka SMC v zadnjem času dokazala, da si ravno toliko, na trenutek pa lahko dobimo občutek, da si še bolj kot druge stranke, želi vpliva v državnih podjetjih. Z drugimi besedami, kot je to opisal naš vir, je treba pač poskrbeti, da ima stranka svoj bankomat. Ravno to se je zgodilo na seji odbora državnega zbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ko so na plenarni seji obravnavali predlog zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti države, torej o ustanovitvi podjetja za gozdove po modelu skandinavskih držav. Predlog, ki ga je pripravila SD, je bil, da podjetje pade pod okrilje vlade z močnim nadzornim sistemom, medtem ko je SMC želela, da pade pod Slovenski državni holding (SDH), ki pa ga obvladujejo oni sami. Nekateri mediji so SDH opisali celo kot zasebno korporacijo stranke SMC.

Mediaspeed
Aleksander Kešeljević, član izvršilnega odbora SMC, naj bi v ozadju vodil Cerarjevo stranko.

CERAR JE LE FIGURA

Pogovarjali smo se z nekaterimi posameznik iz kroga blizu vladi, ki so nad ravnanjem Cerarjevih izjemno razočarani. »Cerar verjetno ve, da se bliža konec vlade in s tem tudi konec SMC, zato bi jim podjetje koristilo kot pribežališče za kadre iz njihove stranke, ko bo šla zgodba po zlu, kar se bo verjetno zgodilo kmalu,« je bil jasen eden od njih. Popoln razpad sistema v Cerarjevi SMC dokazuje tudi dogajanje na seji, na kateri so razpravljali o podjetju za gozdove. Dva poslanca SMC sta v govorih podpirala predlog Socialnih demokratov, a sta po premoru, ko je sledilo glasovanje, svoje mnenje spremenila in glasovala v prid SMC. Toda to še ni vse. Cerar naj bi Židanu celo obljubil umik predloga, da nad podjetjem za gozdove bdi SDH, pa tega nato stranka ni storila. In zakaj je tako, da premier ne drži besede? Po naših informacijah, ki krožijo po kuloarjih, zajec tiči pri Aleksandru Kešeljeviću, članu izvršilnega odbora SMC. Slednji naj bi bil namreč glavni odločevalec v stranki, ki Cerarju po pričevanju naših virov izmika vajeti. Zaradi popolnega razsula stranke in nejasnosti, kdo je v resnici vodja, pa je s stranko tudi izjemno težko sodelovati v vladi, so jasni naši viri. Državne gozdove je nato pred lovkami SMC poleg opozicije reševala celo SDS, kar je bilo veliko presenečenje.

Po izjavah naših virov si je stranka v državnem podjetju za gozdove želela ustvariti pribežališče za svoje kadre. Nekateri mediji so Slovenski državni holding opisali kot zasebno korporacijo stranke SMC.

PLAN B PRIPRAVLJEN

Še en dokaz obstaja, da je Cerar v brezizhodnem položaju. Tako rekoč se je ujel v lastno zanko. Namreč pred časom, ko je še bil čas, da bi v vlado pritegnil Novo Slovenijo, SMC-jevi stranke Ljudmile Novak tam niso želeli, danes pa je zato že prepozno, navsezadnje NSi ruši zunanjega ministra Karla Erjavca. Hkrati pa mora SMC paziti, da iz vlade ne izstopijo SD, saj bi v nasprotnem primeru v parlamentu izgubili večino, še več, z odhodom SD iz vlade naj bi po naših informacijah kar pet poslancev imelo namen oditi k Židanovim. Sicer pa, kot smo že poročali, naj bi se na levici že pripravljala nova stranka pod okriljem Foruma 21, ustanavljal pa naj bi jo Stojan Petrič. Slednji je sicer za javnost dejal, da nima ambicije po premierskem stolčku, a ustanavljanja stranke vse do danes ni zanikal.