Slovenija

Plutu na 25. rojstni dan prisodili 25 let ječe

T.R.
24. 1. 2016, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ljubljanski višji sodniki bodo v torek vzeli v precep pritožbe zoper sodbo, po kateri mora Miran Plut za 25 let v zapor zaradi umora prijatelja Jureta Erjavca. Novomeški sodniki so izrekli sodbo na njegov 25. rojstni dan.

J.A.
Miran Plut je prisluhnil obsodilni sodbi na svoj 25. rojstni dan. Sodniki so mu za umor prisodili 25 let ječe.

Za Juretom Erjavcem s Sel pri Dolenjskih Toplicah je 25. februarja 2012 izginila vsaka sled. Po mnenju sodišča je njegov krvnik Miran Plut, in sicer je tega dne Jureta na zahrbten način in iz maščevanja umoril. To je storil tako, da je vanj uperil pištolo in mu v hrbet izstrelil štiri naboje, najmanj dva sta bila smrtna. Po izginotju je Erjavca kar dve leti neuspešno iskala vsa Dolenjska.

Dolenjski list
Po dobrih dveh letih so našli truplo Jureta Erjavca v vodnjaku ob zapuščeni zidanici v Dolnjem Suhorju.

Predlanskega junija pa je pod bremenom slabe vesti spregovoril Tomaž Kristan, Plutov prijatelj in Juretov znanec, ki je bil tudi glavna priča v postopku. Juretovo truplo so po njegovem razkritju našli v vodnjaku ob zapuščeni zidanici v Dolnjem Suhorju. Tja sta ga Plut in Kristan prepeljala iz gozdička v bližini Velikega Podljubna, kjer je mladenič dobil usodne strele, ključ, s katerim je bil zaklenjen pokrov vodnjaka, pa so med hišno preiskavo našli pri Plutu. 

PET LET NIŽJA KAZEN

»Postulatu svetosti življenja je bilo zadoščeno vsaj deloma,«je po izreku sodbe dejal višji državni tožilec Bojan Avbar, ki je za obtoženega predlagal 30 let zapora, in namignil, da bi se tožilstvo utegnilo pritožiti, ker je senat izrekel pet let nižjo kazen, kot so jo predlagali. Dodal je še, da tudi Kristana čaka sodni postopek zaradi sostorilstva.

Dolenjski list
Domači, sorodniki in možje v modrem so na vse mogoče načine iskali pogrešanega mladega fanta. Tudi s postavitvijo tabel ob cesti.

Plutov odvetnik MilanVajda je tudi po izreku sodbe napovedal pritožbo, tudi on ni zadovoljen z izrečeno kaznijo, saj ocenjuje, da je previsoka. »V osnovi gre za tragičen primer, tu mislim na vse vpletene,« je rekel in izpostavil, da je postopek potekal korektno.

J. A.
Višji državni tožilec Bojan Avbar je za obtoženega Pluta predlagal 30 let sedenja za zapahi, a sodišče predlogu ni sledilo, temveč mu je prisodilo pet let manj.

ZVABIL GA JE V GOZD

Predsednik sodnega senata BoštjanKovič je v obrazložitvi sodbe dejal, da sodišče ni sledilo tožilstvu, ki je ocenilo, da je Plut umor storil iz koristoljubja, prav tako naj ne bi našli elementov brezobzirnega maščevanja: »Šlo je za golo maščevanje iz nizkotnih nagibov. Umor je bil storjen na zahrbten način, in to naklepno.Obtoženi je Erjavca zvabil v gozd, kjer sta imela skladišče droge, pripravil si je pištolo in folijo, imel je motiv, kajti z Juretom Erjavcem je deloval v prometu s prepovedanimi drogami in do spora je prišlo zaradi denarja.«