Slovenija

V goriškem podjetju izdelali največjo peč v svoji zgodovini

STA
15. 7. 2015, 12.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Novogoriško podjetje Gostol Gopan, proizvajalec opreme za srednje in velike industrijske pekarne, je zasnoval, razvil in izdelal največjo termooljno peč v 68-letni zgodovini delovanja. Šestetažno peč bodo v četrtek odpremili kupcu na Finsko, so danes povedali na Gostol Gopanu.

STA

Za peč z opremo, v kateri bodo pekli različne pekovske izdelke, bodo Finci odšteli 3,4 milijona evrov. Za Gostol Gopan bo to še ena pomembna referenca na zahodnem trgu, kjer postajajo vse bolj prepoznavna blagovna znamka.

Direktor podjetja Matjaž Kompara je povedal, da imajo letos zapolnjene vse proizvodne zmogljivosti, pričakujejo pa 16 milijonov evrov prihodkov. Skupno bodo naredili deset večjih pekarskih linij za različne kupce po svetu, med drugim iz Norveške, Gruzije in Rusije.

STA

V Gostol Gopanu si obetajo nove posle tudi na letošnjem največjem sejmu pekarskih strojev, ki bo septembra v Münchnu. Prav preko tega sejma leta 2012 so vzpostavili kontakt s finskim kupcem, za katerega so naredili zadnjo pekarsko linijo. Poleg tega računajo na nova naročila iz ZDA, Južne Afrike in nekaterih delov Azije.

Zaradi povečanega obsega dela so v Gostol Gopanu zaposlili 15 novih delavcev, skupno jih je sedaj že preko 200, dodatnih 20 je zaposlenih v njihovi proizvodnji v BiH, delo pa imajo tudi številni kooperanti.

Posel s Finci, ki so se odločili za investicijo v novo opremo za povsem novo industrijsko pekarno, so sklenili po kar triletnih pogajanjih. Kot so pojasnili v Gostol Gopanu, so kupca prepričali s strokovno pripravljeno in predstavljeno ponudbo, visokotehnološko razvito, robustno, energijsko varčno in fleksibilno opremo.

Finci so pred odločitvijo za investicijo preizkusili opremo, ki jo ponuja Gostol Gopan. Pripeljali so svoje surovine in strokovno osebje, ki je v Gostolovi referenčni pekarni Brumat več noči testiralo ustreznost opreme in predvsem peči za peko tradicionalnih finskih pekovskih proizvodov. Šele nato so se odločili za nakup.