Slovenija

Lafarge spet dobil košarico

STA
15. 7. 2015, 11.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Okoljsko ministrstvo je zavrnilo junijsko pritožbo Lafarge Cementa na sklep Agencije RS za okolje (Arso), ki je družbi zavrnila ponovno izdajo okoljevarstvenega dovoljenja. Zoper odločbo okoljskega ministrstva lahko Lafarge Cement sproži upravni spor v roku 30 dni po prejemu odločbe.

Lafarge

Trboveljska družba je brez okoljevarstvenega dovoljenja ostala avgusta lani, potem ko je upravno sodišče razveljavilo dovoljenje, ki ji ga je Arso izdal v začetku leta.

Lafarge cement je nato vlogo dopolnil, a je Arso junija ponovno izdajo okoljevarstvenega dovoljenja cementarni zavrnil, ker je v roku ni dopolnila s predpisanimi vsebinami. Lafarge vlogi ni priložil projekta nameravanega posega in poročila o vplivih na okolje.

Cementarna je podala vlogo za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje naprave s proizvodno zmogljivostjo 1250 ton cementnega klinkerja na dan. Kot izhaja iz odločbe okoljskega ministrstva, ki so jo medijem posredovali v društvu Eko krog, je po navedbah ministrstva že upravno sodišče lani pojasnilo, da obravnavane naprave v obsegu, za katerega je cementarna prosila za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja, ni mogoče obravnavati kot obstoječo napravo že zaradi njene večje proizvodne zmogljivosti od dovoljene.

Lafarge se je medtem lotil reorganizacije svojih dejavnosti v Sloveniji in trboveljsko cementarno poslal v mirovanje. Del ukrepov je tudi zmanjšanje števila delovnih mest.

Po postopku za obstoječe naprave tako ni mogoče izdati okoljevarstvenega dovoljenja za omenjeno napravo niti za zmogljivost 1000 ton cementnega klinkerja na dan, saj se Lafargova vloga nanaša na napravo, ki kot gorivo v rotacijski peči za žganje cementnega klinkerja ne uporablja le premoga, temveč tudi petrolkoks.

Čeprav povečanje zmogljivosti naprave za 250 ton cementnega klinkerja na dan ne pomeni preseganja proizvodne zmogljivosti naprave, pa po mnenju pristojnega sodišča 25-odstotno povečanje zmogljivosti ob hkratni zamenjavi goriva iz premoga v petrolkoks pomeni večjo spremembo v obratovanju naprave.

Zgodba z okoljevarstvenim dovoljenjem se vleče kot jara kača, saj je Lafarge leta 2009 dobil dovoljenje, a nato novembra 2011 ostal brez njega. Vmes je cementarna delovala in so jo po odločitvi okoljskega inšpektorata ustavili šele marca letos. Lafarge Cement sicer ves čas vztraja, da izpolnjuje vse potrebne zahteve za pridobitev dovoljenja.

Ker je Lafarge Cement obratoval brez ustreznega okoljevarstvenega dovoljenja, je Evropska komisija konec februarja proti Sloveniji že drugič sprožila postopek pred Sodiščem EU zaradi neskladnosti industrijskih obratov s predpisi EU o preprečevanju in nadzorovanju onesnaževanja. Vlada je zato predlagala spremembe zakona o varstvu okolja, ki naj bi jih DZ sprejel prav danes.