Slovenija

Bo Agroind ob vodo?

Polona Krušec
5. 5. 2015, 18.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Agroind Vipava 1894 je nekoč cvetel v uspešnosti, danes komaj shaja in hodi po robu. Dolgovi se kopičijo, tudi nova plačila zapadajo. Mnogi jim gredo na roko in podaljšujejo roke plačil, a še vedno ni jasno, kako se bodo rešili iz situacije.

STA

Najbolj obremenjujoč dolg znaša okoli 120.000 evrov. Toliko vipavska družba dolguje Komunalno stanovanjski družbi Ajdovščina. Plačilna nedisciplina traja že od leta 2012. Takrat se je namreč spremenil sistem izračunavanja omrežnin pri vodarini, odvajanju in čiščenju odpadnih voda. S spremembo se Agroind ni strinjal, zato jim ni plačeval. Zadeva je zdaj na sodišču, tako bo o usodi zapadlih plačil v višini 90.000 evrov odločalo sodišče, za preostanek pa je ajdovska komunala že dosegla pravnomočno izvršbo.

sta

Komunala je napovedala še, da bo, če dogovorjenega podaljšanega roka za ureditev še odprtih plačil ne bodo upoštevali, posegla po ukrepih, ki jih bodo občutno prizadeli. Če do 1. maja ne bi poravnali dolga, bi komunala Agroindu odklopila vodo, vendar se, kot smo preverili, to vseeno ni zgodilo. Menda oškodovance tolaži to, da bo morda vipavska družba uspela stvar urediti z vipavsko občino.

sta

Župan občine Vipava je namreč, zavedajoč se težke situacije družbe, tej pripravljen pomagati. »Občina lahko pomaga, vendar mora svoje narediti tudi direktor Agroinda s svojim vodstvom.« Občina je Agroindu predlagala, da mu, če jim predajo svoja zemljišča pred vipavsko šolo in bloki v bližini, v zameno poplačajo njihov dolg komunali. »Vse je že pripravljeno, predlagana rešitev bi se lahko zgodila že jutri, a tu naletimo še na eno težavo,« razloži Princes. Zemljišča so namreč pod hipoteko in dokler se ta ne sprosti, se predlagano ne more zgoditi.

sta

Predsednika uprave za izjavo nismo našli, je pa za Primorske novice včeraj izjavil, da so v težkih razmerah in da računajo na razumevanje tako lokalne skupnosti kot ostalih vpletenih.