Slovenija

VIDEO: Dvoličnost Svetovne banke

Planet TV/B.K.
17. 4. 2015, 10.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Svetovna banka je finančna institucija, ki naj bi skrbela za razvoj revnih držav in tako za zmanjševanje revščine. V resnici pa je financirala projekte, ki so v zadnjem desetletju še bolj prizadeli več milijonov najrevnejših.

Planet

V Etiopiji je denimo s 700 milijonov evrov vložka podprla razvojne projekte kot so oskrba s pitno vodo, zdravstvo in šolstvo. A kmalu se izkaže, da Svetovna banka ne pomaga ljudem ampak kapitalu.

Etiopska vlada, ki je prejemnica visoke finančne pomoči Svetovne banke, v imenu razvoja iz svoje zemlje preganja različna ljudstva. Skoraj 2 milijona kmetov ljudstva Anouak je izgnala v mesto. Ta izgon se seveda dogaja nasilno – z vojsko, požigi in buldožerji.

Kot je za kapital značilno pa se nato zgodi privatizacija zemlje. Zemljo teh 2 milijonov kmetov je tako od države najelo podjetje najbogatejšega Etiopijca šejka Mohameda al Amudija. Na prisvojeni zemlji namerava postaviti ogromne plantaže, kjer bo seveda za izjemno nizko plačilo in pod neznosnimi pogoji zaposlil tiste kmete, ki jih niso uspeli izgnati v mesta.

Tisti izseljeni v mesta pa se bodo prisiljeni naseliti v getih, brez urejenega dostopa do pitne vode, brez zdravstva, šolstva in celo hrane, pa tudi brez možnosti za zaposlitev.

Svetovna banka torej namesto, da bi z razvojem pomagala ljudem revnih držav do dostojnejšega življenja, te na koncu potisne v neznosne in nečloveške razmere iz katerih praktično ni izhoda.