Svet

Hillary Clinton ne pušča napitnine

STA/J.P.
17. 4. 2015, 10.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zaradi odločitve Hillary Clinton, da bo leta 2016 kandidirala za predsednico ZDA, se je Clintonova družinska fundacija odločila, da bo odslej sprejemala donacije le še od šestih držav iz tujine - Avstralije, Kanade, Nemčije, Nizozemske, Norveške in Velike Britanije. Kandidatko želijo s tem zaščititi pred kritikami, da sprejema denar iz tujih virov.

Na morebitne težave s Clintonovo fundacijo je najbolj glasno opozarjal republikanski kandidat Rand Paul. Ameriški kandidati ne smejo sprejemati denarja za kampanje od tujcev ali tujih vlad, Paul je povrhu tega opozoril, da Clintonova fundacija med drugim dobiva denar od držav Bližnjega vzhoda.

Clintonova se je znašla pod udarom kritik, ker zaposleni v restavracijah s hitro prehrano ponavadi dobijo le zajamčeno plačo, premožna demokratska kandidatka pa se zavzema za pravice revnih, v nasprotju s kakim od premožnih republikanskih kandidatov, ki se običajno zavzemajo za pravice bogatih.

Nejasne finance Clintonove dobrodelne globalne fundacije povzročajo sume, da bi lahko Clintonova del doniranega denarja porabila za svojo kampanjo. Zaradi tega so ostale v igri le države, katerih denar gre za točno določene projekte, ki že potekajo. Vse države, ki bi lahko kandidatko spravile v zadrego (Savdska Arabija in podobne), so črtali.

Clintonova fundacija je od leta 2001 dobila do 130 milijonov dolarjev od različnih držav. Fundacija je doslej poročila o donacijah objavljala enkrat letno, po novem jih bo na vsako četrtletje.

Ves ta denar je tudi razlog, da imajo politični komentatorji v ZDA veliko opravka z banalnim obiskom mehiške verige restavracij s hitro prehrano Chipotle. Clintonova se je v ponedeljek na poti v Iowo ustavila v kraju Maumee v državi Ohio. Račun za hrano in zapitek je znašal 20 dolarjev in drobiž, Clintonovi pa niso pustili niti centa napitnine. Zgražajoči sicer zanemarjajo dejstvo, da v takšnih restavracijah, kjer ne strežejo za mizo, ni potrebno pustiti napitnine. Pri blagajni je včasih lonček za razne dobrodelne programe ali napitnino, kar pa ni obvezno.