Slovenija

SMC bodo iz proračuna povrnjeni vsi stroški volilne kampanje

STA/J.P.
17. 4. 2015, 10.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Računsko sodišče je izvedlo revizijo pravilnosti financiranja volilne kampanje za lanske parlamentarne volitve za stranke SMC, NSi, ZaAB, SLS in SNS. Razen NSi, ki si je prislužila pozitivno mnenje, so vse dobile mnenje s pridržkom. Največ sredstev je porabila na volitvah neuspešna SLS, zmagovalki volitev SMC pa bodo povrnjeni vsi stroški kampanje.

STA

SMC, ki je na predčasnih parlamentarnih volitvah dobila 36 poslancev, je namreč za kampanjo zbrala in porabila 89.835 evrov, na podlagi volilnega izida pa bodo tej stranki iz proračuna povrnjena praktično vsa sredstva za kampanjo, 89.302 evra.

Največ sredstev je za kampanjo med revidiranimi strankami porabila SLS, ki pa ji na volitvah ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga. Zbrali in porabili so namreč 231.552 evrov. Ker je na volitvah dobila več kot odstotek glasov, je stranka upravičena do delnega povračila stroškov za kampanjo, in sicer v višini 5873 evrov.

ZaAB, ki je zasedla štiri parlamentarne sedeže, je zbrala sredstva v znesku 189.235 evrov, porabila pa je 189.058 evrov. Tudi ta stranka bo dobila stroške delno povrnjene, in sicer v višini 12.636 evrov.

Nekoliko manj je za financiranje kampanje namenila NSi, in sicer 172.966 evrov. Glede na volilni izid - stranka je v DZ dobila pet poslancev - je NSi upravičena do povračila stroškov kampanje v višini 16.119 evrov.

Računsko sodišče je opravilo tudi revizijo kampanje SNS, ki se ji ni uspelo uvrstiti v parlament, a bo glede na volilni izid iz proračuna dobila povrnjenih 3267 evrov. Stranka je za financiranje kampanje zbrala 9018 evrov, porabila pa 9168 evrov.

Računsko sodišče je pri omenjenih strankah izvedlo revizijo pravilnosti poslovanja in pravilnosti poročanja v skladu z zakonom o volilni in referendumski kampanji. Pozitivno mnenje tako za pravilnost poslovanja kot pravilnost poročanja si je med njimi prislužila le NSi.

Računsko sodišče sicer od omenjenih strank ni zahtevalo odzivnih poročil, saj so že med revizijskim postopkom izvedle popravljanje ukrepe.

Po drugi strani je SMC izreklo dve mnenji s pridržkom, saj je stranka med drugim s posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo poravnala stroške, ki niso stroški volilne kampanje, in prispevka pravnih oseb ni nakazala v humanitarne namene.

ZaAB si je za pravilnost poročanju prislužila mnenje s pridržkom, ker med prispevki, zbranimi v nasprotju z zakonom o volilni in referendumski kampanji, ni izkazala prispevka pravne osebe. Zaradi enake nepravilnosti je računsko sodišče mnenje s pridržkom izreklo tudi SLS.

SNS pa si je za pravilnost poslovanja prislužila mnenje s pridržkom, ker v roku za zaprtje računa ni zbrala sredstev za plačilo nastalih stroškov in s posebnega transakcijskega računa za volilno kampanjo v roku za zaprtje računa ni poravnala nastalih stroškov.