Slovenija

Amnesty International Slovenija s pohodom opozoril na žrtve priseljenske politike EU

STA
11. 4. 2015, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nevladna organizacija Amnesty International Slovenija je danes v središču Ljubljane priredila shod v tišini. Z njim so aktivisti opozorili na zgrešenost priseljenske politike EU, zaradi katere je samo v lanskem letu med prečkanjem Sredozemskega morja umrlo več kot 3400 migrantov in beguncev, ki bežijo pred nevzdržnimi razmerami.

Reuters

Koordinatorka akcije Alenka Mrakovčič je za STA povedala, da želijo s shodom, ki so ga organizirali v okviru kampanje SOS Evropa, ki deluje proti kršitvam pravic migrantov na mejah EU, opozoriti na številne begunske žrtve nevarne morske poti čez Sredozemlje in zgrešenost priseljenske politike EU. "Ne smemo dopuščati trpljenja in umiranja na naših mejah," je ob tem dejala Mrakovčičeva.

Po njenih besedah je EU s svojo migracijsko politiko preusmerila migracijske tokove tako, da je gradila ograje in druge ovire na primer na mejah med Bolgarijo in Turčijo ter Grčijo in Turčijo. Zato morajo po besedah Mrakovčičeve skoraj vsi, ki se odločijo za pot v EU, čez morje. "Ta pa je izjemno nevarna in je v rokah tihotapcev ljudi, ki zahtevajo ogromno denarja za prehod čez morje," je povedala Mrakovčičeva.

Opozorila je še na sporazume, ki jih je EU sklenila s tretjimi državami in ki omogočajo vračanje beguncev iz Evrope v te tretje države. Te pa pogosto niso varne. Prav tako ti sporazumi omogočajo zadrževanje beguncev in migrantov na ozemlju tretjih držav, da ne morejo nadaljevati poti do Evrope. Zato v AI Slovenija nasprotujejo tem sporazumom.

Reuters

AI Slovenija opozarja, da gre pri ljudeh, ki se odločijo za pot v Evropo, predvsem za migrante in begunce, ki bežijo z vojnih območij, pred preganjanjem zaradi političnih, verskih ali drugih razlogov ali pred nevzdržno revščino. Zato organizacija od EU zahteva okrepitev operacij za iskanje in reševanje v Sredozemskem in Egejskem morju, pri čemer naj sodelujejo vse države članice EU.

Prav tako naj EU zagotovi več varnih in legalnih poti v Evropo za tiste, ki bežijo pred konflikti in preganjanjem, ter jim omogoči dostop do mednarodne zaščite - statusa begunca.

Aktivisti so shod začeli na Prešernovem trgu v središču Ljubljane, kjer so iz kartonastih škatel zgradili tudi "Trdnjavo Evrope" z napisom "Tako Evropa pozdravi begunce na svojih mejah". Pred pričetkom pohoda po mestu je sunek vetra podrl trdnjavo, kot da bi želel Evropo pozvati, naj poruši zidove, s katerimi pred begunci brani svoje meje.