Slovenija

Za najdražjo telico je odštel kar 1900 evrov

Gabrijel Toplak
11. 4. 2015, 19.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Franc Štuhec je ob najdražji kupil še tri telice, za katere je odštel po 1500 evrov. Za nagrado je prejel še dve vreči travnega semena.

Ludvik Kramberger

Na maneži sejmišča v Gornji Radgoni je pred dnevi potekala precej neobičajna dražba, saj so se dražiteljem v ograjenem prostoru s primerno podlago, in to na »povodcih«, predstavile krave.

Zveza društev rejcev govedi lisaste pasme je namreč v sodelovanju s Pomurskim sejmom in strokovnimi službami organizirala dražbo plemenskih telic lisaste pasme. In kot je povedal Jože Smolinger, strokovni tajnik omenjene zveze društev rejcev, je trg s plemensko živino v Sloveniji po njihovi oceni premalo aktiven. »Rejci, ki potrebujejo plemenske telice, jih kupujejo v tujini, kjer so dražjeProdaja plemenskih telic pomeni za slovenske rejce dodaten dohodek, hkrati pa jim nudi možnost, da izkoristijo odlične naravne danosti za vzrejo plemenskih telic, ki jih v Sloveniji omogočata hribovit svet in možnost paše. Najlažji način za spodbujanje trga s plemenskim materialom so ravno tovrstne dražbe,« je na sejmu pojasnil Smolinger.

Predstavilo se je trinajst telic

Ludvik Kramberger

Precejšnjemu številu dražiteljem se je tega dopoldneva predstavilo 13 plemenskih telic lisaste pasme. »Mlečnost mater telic znaša med 6000 in 12.000 kilogrami mleka. Večji del plemenskih telic je bil visoko brejih, nekaj pa je bilo tudi mlajših, starih eno leto in še niso breje,« je še poudaril Smolinger. Na tokratni dražbi je bilo prodanih devet telic, najvišja dosežena cena pa je znašala 1900 evrov. Vendar pa so tudi preostale telice dosegale ceno okrog 1500 evrov, kar je po mnenju organizatorja velik uspeh. »Zadovoljni smo bili tudi z velikim odzivom rejcev, saj se jih je tokrat udeležilo še več kot na prvi dražbi preteklo leto novembra,« je dodal Smolinger in nadaljeval, da je bil med kupci najbolj dejaven Franc Štuhec iz Gajševcev. Slednji je kupil tudi najdražjo telico za 1900 evrov, poleg nje pa še tri, za katere je odštel po 1500 evrov. In organizatorji so izpolnili tudi dano obljubo. Štuhcu so namreč kot kupcu najdražjega nakupa plemenskih telic namenili nagrado pokrovitelja – prejel je dve vreči travnega semena.

Ludvik Kramberger