Slovenija

Še vedno ni jasno, kje bodo postavili kampus

Polona Krušec
11. 4. 2015, 18.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Med tremi ponudniki lokacij za kampus Univerze v Novi Gorici ostaja napeto, saj se univerza še ni odločila, kje bodo postavili edinstven objekt.

Polona Krušec

Konec prejšnjega tedna je univerza sklicala sejo upravnega odbora, za katero so mnogi pričakovali, da bo prinesla pomembno odločitev, a se to ni zgodilo. Kot sta pojasnila predsednik upravnega odbora univerze Boris Peric in njen rektor Danilo Zavrtanik, imajo še premalo informacij, na podlagi katerih bi se lahko dokončno odločili, kam bodo postavili svoje nove prostore.

Zasedanje odbora je bilo dolgo in zahtevno. Razpravljali so o več kot desetih pomembnih točkah. Novinarji in javnost so bili v pričakovanju, da se bo zgodba o izboru lokacije le zaključila, a do tega ni prišlo. Po upravnem odboru so predstavniki univerze sporočili, da je odbor sprejel sklep, da so v tem trenutku primerne tri lokacije, to so Vipava, Ajdovščina in Nova Gorica. Pred dobrim letom je sicer odbor sprejel odločitev, da bo kampus v Vipavi, a se tam zapleta, ker je območje za gradnjo poplavno. Tamkajšnja občina zato še vedno intenzivno pripravlja soglasja za možnost gradnje. Verjetno bo treba graditi zajetje, ki bi zadržalo vodo.

sta

V igro za kampus je takoj, ko se je v Vipavi začelo zapletati, bolj »agresivno« vstopila Nova Gorica. Mestna občina je univerzi ponudila zemljišče ob potoku Koren. V Ajdovščini pa so na voljo prostori Primorja v stečaju, a je menda problem vrednost nepremičnine.

sta

Po seji je Danilo Zavrtanik povedal, da bi bil veliko bolj zadovoljen, če bi sprejeli odločitev, vendar na podlagi nepopolne dokumentacije, ki so jo imeli, to ni bilo mogoče. »Vse tri ponudbe, ki jih je odbor prejel, so ustrezne, zanimive, zemljišča primerne velikosti, a žal iz dokumentacije ni mogoče sklepati, ali je gradnja na teh lokacijah sploh izvedljiva. Vzeli si bomo več časa,« je zaključil.

sta