Slovenija

Janša nazaj v zapor?!

Č.K.
18. 2. 2015, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Primer Patria je znova v središču pozornosti. Finsko sodišče v kraju Hämeenlinna je namreč v ponedeljek popoldne obsodilo dva vodilna moža finskega orožarskega podjetja Patria zaradi podkupovanja pri prodaji oklepnikov Hrvaški. Obsojena sta na leto in osem mesecev pogojne kazni, Patria pa bo morala plačati 297.000 evrov kazni, je potrdil finski tožilec Jukka Rappe.

STA

Afere okoli oklepnikov finske Patrie, kot kaže, še kar nekaj časa ne bo konec. Sporni nakup oklepnih vozil že vse od leta 2006 buri slovenski politični parket, sodni postopki pa so bili poleg Slovenije sproženi še v Avstriji in na Finskem. In ravno finsko sodišče v kraju Hämeenlinna je v ponedeljek izvršnega podpredsednika Patrie Vehicles Heikka Hulkkonena ter zastopnika Patrie na Hrvaškem Reija Niittynena, ki je bil tudi zastopnik Patrie v Sloveniji, obsodilo na leto in osem mesecev pogojne kazni. Hkrati je sodišče družbo Patria obsodilo na plačilo nekaj manj kot 300.000 evrov denarne kazni zaradi podkupovanja visokih državnih uradnikov pri poslu na Hrvaškem. Celoten posel oziroma vrednost pogodbe je znašal kar 112 milijonov evrov. Samo za primerjavo, slovenski posel s Patrio je bil vreden astronomskih 278 milijonov, šlo je za največjo vojaško investicijo v zgodovini samostojne Slovenije.

Pri hrvaškem podkupovanju je šlo za pogodbo, ki so jo s predstavniki finskega podjetja podpisali takratni predstavniki hrvaškega obrambnega ministrstva in podjetja Đuro Đaković iz Slavonskega Broda. Pri tem naj bi Patria izplačala podkupnine hrvaškim predstavnikom, med njimi naj bi bila tudi bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić in bivši direktor Đura Đakovića Bartol Jerković, vsi vpleteni pa so kakršnokoli krivdo pred časom že zanikali.

Arsen Perić/M24

Podobnosti med finsko in slovensko Patrio

Finski tožilec Rappe je ob tem še povedal, da se prihodnji torek, 24. februarja, na višjem sodišču v mestu Turku začenja pritožbeni proces za slovenski del procesa proti Patrii. Proces bo trajal do 9. aprila s povprečno dvema obravnavama na teden, na katerih bosta tožilstvo in obramba ponovno predstavila svoje dokaze. Hulkkonen, Korpi, Niitynen in še dva nekdanja visoka uslužbenca Patrie so bili januarja sicer na sodišču v Hämeenlinni oproščeni obtožb za podkupovanje pri prodaji Patrijinih oklepnikov v Sloveniji. »Položaj je zdaj zelo zanimiv – glede na podobnost zadev v obeh primerih,« je še povedal tožilec Rappe. Obtoženi v obeh primerih, tako za Slovenijo kot Hrvaško, so namreč isti, podobni so bili tudi marketinški projekti, prodaja je bila izvedena v približno enakem obdobju in na zelo podoben način, je za konec dejal finski tožilec.

Podkupovalna afera prodaje Patrijinih oklepnikov v Sloveniji se je sodno odvila še v Avstriji in Sloveniji, kjer je za razliko od Finske prišlo do obsodilnih sodb. V Avstriji je bil zaradi podkupovanja pri prodaji osemkolesnih oklepnikov Sloveniji na prvi stopnji obsojen glavni posrednik Wolfgang Riedl, v Sloveniji pa tedanji predsednik slovenske vlade Janez Janša ter Ivan Črnkovič in Tone Krkovič.

STA

Kaj se bo dogajalo v Sloveniji?

Ob tem bo še kako zanimivo spremljati tudi slovensko ustavno sodišče, ki odloča o pritožbi prvaka SDS Janeza Janše. Po informacijah, ki v javnosti krožijo zadnjih nekaj dni, naj bi se ustavni sodniki nagibali le k razveljavitvi sodbe vrhovnega sodišča, ne pa tudi k razveljavitvi sodbe okrajnega in višjega sodišča. Sodba vrhovnega sodišča naj bi padla zaradi njenega predsednika Branka Masleše. Slednji naj bi namreč očitno kršil načelo nepristranskega sojenja, ker je med sojenjem javno napadel Janeza Janšo, nato pa se postavil za predsednika senata sodišča, ki je odločal o Janševi pritožbi. Če bo sodba vrhovnega sodišča resnično padla, pa se že pojavljajo namigovanja, da naj bi politika zahtevala umik predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. Naslednji tedni in morebiti meseci bodo še kako zanimivi.