Svet

Hrvaško tožilstvo nima dokazov o podkupovanju pri nakupu finskih oklepnikov

STA / T.C.
17. 2. 2015, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Hrvaško tožilstvo je danes zatrdilo, da med preiskavo o domnevni korupciji pri nakupu oklepnikov finskega orožarskega podjetja Patria za potrebe hrvaške vojske leta 2007 ni bilo dokazov, da bi uradne ali odgovorne osebe na Hrvaškem zahtevale ali prejele podkupnino od finskih partnerjev.

Arhiv Svet24
Končno preverjanje bo potekalo na območju Obretanovega, ki leži pod Uršljo goro, in Letališča Slovenj Gradec.

Hrvaško tožilstvo je pojasnilo, da so leta 2010 sklenili pogodbo s finskimi in avstrijskimi kolegi o skupni preiskavi v primeru nakupa 84 finskih osemkolesnikov za hrvaško vojsko.

Med skupno preiskavo so obravnavali celotno dokumentacijo o nakupu bojnih vozil, vključno s podatki hrvaške davčne uprave in ostalih pristojnih državnih inštitucij, so zapisali na spletni strani hrvaškega tožilstva. Vso dokumentacijo so posredovali kolegom iz Finske in Avstrije.

Kot so dodali, so zaslišali vse osebe, ki so bile na Hrvaškem vključene v nakup finskih oklepnikov, kar je bilo omogočeno tudi finskim in avstrijskim preiskovalcem.

Arhiv Svet24

Med preiskavo ni bilo podatkov, dejstev ali dokazov za upravičen sum, da so uradne ali odgovorne osebe na Hrvaškem zahtevale ali prejele podkupnino glede poslovnega odnosa s finsko Patrio in da so med postopkom nakupa na kakršenkoli način prednostno obravnavali finsko podjetje glede na avstrijsko družbe Stayer, so še izpostavili. Hrvaški je svoje oklepnike ponudilo tudi omenjeno avstrijsko orožarsko podjetje.

Hrvaško tožilstvo je tako odgovorilo na številna novinarska vprašanja, potem ko je finsko sodišče v ponedeljek na prvi stopnji obsodilo dva vodilna moža finskega orožarskega podjetja Patria zaradi podkupovanja pri prodaji oklepnikov Hrvaški.

Finski tožilec v primeru Jukka Rappe je danes za hrvaške medije izjavil, da so v obtožnici proti finskim poslovnežem uporabili številne dokumente, ki so jih priskrbele hrvaške oblasti med preiskavo skupaj s finskimi in avstrijskimi kolegi.

V finski obtožnici sta bila med osumljenimi za sprejemanje podkupnine v primeru tudi nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić in Bartol Jerković, glavni izvršni direktor podjetja Đuro Đaković iz Slavonskega Broda, kjer so sestavljali oklepnike za hrvaško vojsko. Finsko tožilstvo proti hrvaškim državljanom ni sprožilo pregona, ker da je to naloga Hrvaške.

Mesić je danes znova zanikal svojo vpletenost v posel. Tudi v Đuru Đakoviću so zavrnili odgovornost Jerkovića, ki je bil eden podpisnikov pogodbe s Patrio.

Oba nekdanja visoka uslužbenca Patrie, ki sta bila v ponedeljek obsojena v primeru poslovanja na Hrvaškem, sta bila januarja lani na prvostopenjskem sodišču oproščena obtožb za podkupovanje v podobnem primeru prodaje Patriinih oklepnikov Sloveniji. Prihodnji teden pa se bo na višjem sodišču začel pritožbeni postopek.

Arhiv Svet24
Oklepnik Patria.