Slovenija

Obišče vas lahko policija!

Žiga Kariž
17. 2. 2015, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Družina iz Ljubljane z dvema mladoletnima otrokoma se je znašla sredi kriminalistične preiskave, po tem ko je sin, učenec sedmega razreda med poukom povedal, da starša doma v kleti pod lučmi gojita zelenjavo. Ravnatelj šole je o sumljivem gojenju zelenjave obvestil policijo, ki je na domu družine izvedla obsežno hišno preiskavo.

Za-misli, Profimedia

O tem kako hitro lahko policisti potrkajo na vaša vrata in vdrejo v vašo zasebnost, se je prepričala družina iz Ljubljane. Zgodba se zdi skoraj neverjetna. Učenec sedmega razreda osnovne šole Prule, je pri enem izmed predmetov, kjer so se pogovarjali o kmetijstvu, omenil, da tudi njegovi starši doma, v kleti pod lučmi gojijo zelenjavo.

Učitelj je informacijo prenesel ravnatelju, le ta policiji. Ravnatelj OŠ Prule Dušan Merc je namreč menil, da gre za precej nenavadno prakso in se mu je podatek, da nekdo v kleti pod lučmi goji zelenjavo zdel vreden tega, da ga deli z organi pregona. Menil je namreč, da je to dolžan storiti. »Uporabil sem analogijo. V primeru, da ugotovimo, da starši nad otrokom izvajajo nasilje, moramo izpolniti obrazec in ga poslati na Center za socialno delo. V tem primeru, sem poklical policijo in jim povedal, da je eden od učencev dejal, da njegovi starši v kleti pod lučmi gojijo zelenjavo.«, je Merc povedal za naš časnik.

 »To, da ima nekdo vrtiček v kleti, kjer pod lučmi goji zelenjavo, ni najbolj normalno, kaj ne?« Dušan Merc, Ravnatelj OŠ Prule

Policistom se je ta podatek zdel dovolj alarmanten, da so potrkali na vrata omenjene družine in preiskali vsak kotiček njihovega domovanja. Hišna preiskava naj bi trajala kar deset ur. Na policijski upravi Ljubljana so bili z informacijami zelo skopi in o rezultatih preiskave z nami niso želeli govoriti, zaradi varstva osebnih podatkov.

Družina, ki je spregovorila za spletni portal Za-misli, meni, da so bile njihove pravice hudo kršene. Sin naj bi bil zaradi dejanja tako pretresen, da se ni več želel vrniti v šolo, zaradi česar so ga starši že prepisali. Oče, ki so mu policisti povedali, kdo je zoper njega in njegovo družino podal prijavo, je odšel tudi v šolo, kjer je glasno izrazil svoje nestrinjanje z ravnanjem vodstva.

Za-misli, Profimedia

 Družina v prispevku, ki gaje možno videti na portalu Za-misli trdi, da so policisti v njihovi kleti našli le posode z zelenjavo, ki so jo tam gojili, ker je imel sin alergijske reakcije na zelenjavo, ki je na voljo v naših trgovinah. Velik del »kletnega vrtička«, naj bi bil po navedbah očeta v oskrbi njihove starejše hčere, ki prav tako obiskuje osnovno šolo Prule. Na posnetkih prostora, kjer so imeli pod lučmi zelenjavo so tako vidne le posušena stebla feferonov, paradižnikov in druge zelenjave. A ob tem, oče pojasni tudi, da se družina ukvarja z industrijsko konopljo.

Ker je bilo zaupanje med otrokom in šolo porušeno, so ga prešolali.

Kot že napisano, o rezultatih preiskave policisti z nami niso želeli govoriti, pred javnostjo pa se je umaknila tudi družina, tako da vpogleda v zapisnik o hišni preiskavi nismo imeli, a neuradno smo izvedeli, da naj bi policisti med svojim obiskom našli tudi rastline, ki so po slovenski zakonodaji prepovedane.

Za-misli, Profimedia

A ne glede na to, kaj bo pokazala preiskava, se postavlja vprašanje ali je izjava, ki jo otrok poda med poukom dovolj, da se sproži tovrstna preiskava. Kot nam je potrdil Merc, je otrok dejal le, da starši gojijo zelenjavo. Je to dovolj tehten razlog, da se pokliče policijo? Na podlagi česa je sodišče izdalo odredbo o hišni preiskavi? Ravnatelj namreč priznava, da sam o tem z otrokom ni govoril, prav tako informacij ni pred preiskavo, ne pri starših ne pri otroku ni preverjal nihče.