Slovenija

Dišalo je po dobrotah

R. Nose
9. 2. 2015, 21.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Društvo kmečkih žena Suha krajina - Žužemberk je v sodelovanju z domačimi vinogradniki, čebelarji, šolo, rokodelci in KGZ Novo mesto pripravilo že 19. razstavo suhokranjskih dobrot. Poleg krušnih izdelkov so razstavili tudi med, ročna dela, izdelke otrok vrtca ipd.

R.Nose

»Na razstavi je pravzaprav vse, kar suhokranjske gospodinje znamo. Z njo želimo ohranjati našo bogato kulturno dediščino. Kar so znale in nas tudi naučile naše babice, zdaj me prenašamo na mlajše,« je ob otvoritvi tradicionalne razstave povedala predsednica suhokranjskega društva kmečkih žena Tadeja Lavrič.

Na mizah, ki so se kar šibile pod težo številnih dobrot, so prevladovale mamljive pletenice, ki so jih pripravile pridne in spretne roke kmečkih žena. »Včasih so pletenice prinesli materam, ko so rodile otroka, da so med tednom imele priboljšek pri zajtrku in so tako laže dojile svojega otroka,« je povedala Lavričeva in dodala, da je sicer najbolj značilna suhokranjska dobrota potica.

R.Nose

»Danes je nekaj samoumevnega, da je potica na mizi, včasih pa je bila statusni simbol. Le ob velikih praznikih so jo spekli tudi tisti najrevnejši, pa čeprav so si morali kakšno sestavino sposoditi, samo da je bila potica na mizi,« je še dodala.

Številni obiskovalci so bili nad letošnjo razstavo navdušeni, med njimi tudi domači župan Franc Škufca, ki je povedal: »Danes smo priča, ko je kultura dejansko z nami, saj je tudi to, kar je na mizah, posebna kultura ohranjanja naše dediščine, ki je bila in je še prisotna v občini. Želimo si, da bi tudi ta kultura pripomogla k nadaljnjemu razvoju občine.«

R.Nose

S pohvalami na račun razstave ni skoparila niti gostja prireditve, poslanka Urška Ban. »Članice društva so pokazale, kako se ohranja in prenaša kulturna dediščina na naše naslednje rodove. To je zame pravo sporočilo slovenske kulture. Tukaj vidimo, da občina podpira društvo, in več bo takih drobcev, bolj bo naša kultura živela naprej,« je dejala.

Prireditev, ki jo je spretno povezovala Lilijana Hrovat, so s svojim nastopom popestrili tudi pevska skupina Žitni klas, učenci Osnovne šole Žužemberk in moški pevski zbor društva vinogradnikov. Razstava je bila na ogled pretekli konec tedna, suhokranjske gospodinje pa vabijo, da jih v dvorani lovske družine na Grajskem trgu v Žužemberku obiščete še danes do 15. ure. Poleg njihovih dobrot so na ogled še med in izdelki iz medu, ročna dela, kovaški izdelki in izdelki otrok žužemberškega vrtca.