Svet

Obama: Odločitev o oborožitvi Ukrajine še ni bila sprejeta

STA/ mv
9. 2. 2015, 20.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je na današnji novinarski konferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel v Beli hiši dejal, da odločitev o oboroževanju Ukrajine proti ruski agresiji še ni bila sprejeta. Ob tem je menil, da Ukrajina ne bo nikoli zmogla vojaško premagati Rusije.

Reuters

Obama in Merklova sta v uvodni izjavi poudarjala pomen sankcij proti Rusiji in diplomatskih prizadevanj za rešitev ukrajinske krize, ki je od aprila lani zahtevala najmanj 5300 življenj. V ZDA se krepi pritisk za pomoč Ukrajini v orožju, kar Nemčija za zdaj zavrača. Merklova se bo v sredo v Minsku skupaj s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom sestala z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, kjer bodo skušali oživeti septembrski mirovni načrt. Obama je dejal, da Rusija krši vse zaveze iz zadnjega sestanka v Minsku, ruske sile so še naprej v Ukrajini, Moskva tja pošilja dodatne tanke, topništvo in vojsko. Ampak ta agresija je le utrdila enotnost ZDA, Nemčije in drugih zaveznikov. "Še naprej vzpodbujamo diplomatsko rešitev in se absolutno strinjamo, da v 21. stoletju ne moremo mirno gledati spreminjanje meja v Evropi z orožjem," je dejal Obama in poudaril, da se bodo sankcije nadaljevale, dokler Rusija ne izpolni svojih obveznosti. "Možnosti za vojaško rešitev vprašanja so bile vedno majhne. Rusija ima izjemno močno vojsko," je dejal Obama in napovedal nadaljnje višanje cene za rusko agresijo. "Upam, da bo cena dovolj visoka, da bo Putin spremenil računico in sprejel diplomatsko rešitev. Glede orožja se še nismo odločili," je dejal Obama.

Cilj ni, da Ukrajina izvaja ofenzivne operacije

"Ne gre za to, da lahko Ukrajina premaga rusko vojsko, če je ta odločena. Govorimo pa o tem, kaj lahko dodatno storimo za to, da se bo lahko Ukrajina branila. Naš cilj ni, da lahko Ukrajina izvaja ofenzivne operacije," je dejal in zatrdil, da si Zahod želi trdne, napredne, živahne in samozavestne Rusije, ki bo partner pri soočanju s svetovnimi izzivi. "Rusija je sprejela slabo strateško odločitev za Rusijo, Evropo in svet in moramo ji pokazati, da ima agresija svojo ceno," je povedal Obama. Merklova je v svojem nastopu vztrajala, da je odločena storiti vse, kar je mogoče za diplomatsko rešitev konflikta, prekinitev ognja in konec umiranja civilistov. Tako kot Obama pa je tudi kanclerka vztrajala, da bo zavezništvo med ZDA in Evropo še naprej trdno, četudi se ne bodo vedno o vsem strinjali.